avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rectificare: proprietar de fapt vs de drept
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rectificare: proprietar de fapt vs de drept

Bună ziua.

Caut un sfat legal pentru următoarea situație.

În 2016 partenera de atunci cu care aveam un copil, a achiziționat pe numele ei un apartament în rate. Ea a plătit o parte din avans, eu am plătit din avans, si ratele. Noi îl consideram bun comun.

În 2018, am achiziționat o garsoniera, tot pe numele ei, cu plata integrala. Și deja a aparut și al doilea copil.

În 2020, ne am căsătorit legal.

Situația celor 2 imobile este confuza, și am vrea sa o rezolvam.

Amândoi consideram ca ar trebui sa existe o recunoaștere a situației. Nu ma interesează sa fiu trecut proprietar, dar ar fi corect sa facem ceva în cazul în care se vor întâmpla și lucruri neplăcute.

Obiectivul e sa avem o recunoaștere a dreptului meu de proprietate (de fapt), după cum urmeaza:
- apartamentul sa fie bun comun (dar poate rămâne doar pe numele ei)
- garsoniera sa fie bun al meu înainte de căsătorie (dar sa rămână tot de numele ei)

Ma gandeam la un act notarial de recunoaștere a proprietății de fapt în favoarea mea, chiar dacă de drept este al ei (pt garsoniera). Iar pt apartamemt, recunoaștere de fapt pt 50% din el.

Oricum toate bunurile actuale (sau viitoare în cazul în care vindem și cumpărăm altceva) vor aparține copiilor într un final.

Ce cai legale sunt pentru aceasta situație.

Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:53, 6 Iunie 2024
Tot ce s-a cumpărat înainte de căsătorie de catre doamna pe numele ei e bun propriu al sau și dvs aveti un drept de creanta pt sumele investite.
Ar trebui sa schimbați regimul matrimonial in cel al comunității convenționale și sa includeți acele bunuri în comunitate. În caz de ceva nasol, se partajeaza.

~ final discuție ~