Bună ziua! Aș avea nevoie de un sfat legal. Pe lângă ocupația de bază, public sub pseudonim de mai mulți ani poezie și proză. Am aflat accidental zilele trecute că am fost publicată într-o antologie bilingvă din 2020, dar nu mi s-a cerut acordul. Când l-am contactat pe editor să cer informații, și-a cerut scuze și pentru lipsa acordului mi-a invocat pandemia, neglijența etc. Mi-a pus la dispoziție în pdf antologia unde am descoperit greșeli grave: mi-a pus titlu la un poem care nu are, iar titlul volumului de debut a fost tradus greșit în engleză. Mi-a spus că o să rectifice aceste erori într-o posibilă ediție revizuită de anul viitor. Dar eu nu îl cunosc pe acest om, nu știu dacă pot avea încredere sau dacă va face exact ce promite (că așa a promis în e-mail, că va corecta). Așadar, am vreo opțiune legală la îndemână? Mulțumesc pentru răspuns!
S-au încălcat drepturile de autor, prin publicarea fără acordul dvs,, motiv pentru care aveți la îndemână posibilitatea să depuneți o acțiune în instanță pentru a solicita despăgubiri, interzicerea apariției/publicării operelor dvs. etc.
Aşadar, numai prin acţiune în instanţă pot să solicit retragerea operei mele/referinţelor biografice din antologia deja publicată? Există un termen de prescripţie? Antologia a fost publicată în 2020, iar eu am aflat abia acum. Mulţumesc!
Dacă nu se ajunge pe cale amiabilă la o înțelegere, atunci numai prin instanță se poate soluționa litigiul. Termenul de prescripție este de 3 ani de la momentul publicării, dar dvs. ați aflat abia acum, motiv pentru care în vederea repunerii dvs. în dreptul de a depune acțiune în instanță, bine ar fi să notificați editorul, punându-i în vedere să retragă publicarea/interzicerea în viitor a publicării și/sau acordarea de despăgubiri.