avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Versuri şi Epigrame Clarificare drepturi de autor
Discuție deschisă în Versuri şi Epigrame

Clarificare drepturi de autor

Bună ziua! Aș avea nevoie de un sfat legal. Pe lângă ocupația de bază, public sub pseudonim de mai mulți ani poezie și proză. Am aflat accidental zilele trecute că am fost publicată într-o antologie bilingvă din 2020, dar nu mi s-a cerut acordul. Când l-am contactat pe editor să cer informații, și-a cerut scuze și pentru lipsa acordului mi-a invocat pandemia, neglijența etc. Mi-a pus la dispoziție în pdf antologia unde am descoperit greșeli grave: mi-a pus titlu la un poem care nu are, iar titlul volumului de debut a fost tradus greșit în engleză. Mi-a spus că o să rectifice aceste erori într-o posibilă ediție revizuită de anul viitor. Dar eu nu îl cunosc pe acest om, nu știu dacă pot avea încredere sau dacă va face exact ce promite (că așa a promis în e-mail, că va corecta). Așadar, am vreo opțiune legală la îndemână? Mulțumesc pentru răspuns!
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2024
alina2001, utilizator
Cel mai recent răspuns: alina2001 , utilizator 15:58, 7 Iunie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
S-au încălcat drepturile de autor, prin publicarea fără acordul dvs,, motiv pentru care aveți la îndemână posibilitatea să depuneți o acțiune în instanță pentru a solicita despăgubiri, interzicerea apariției/publicării operelor dvs. etc.
Aşadar, numai prin acţiune în instanţă pot să solicit retragerea operei mele/referinţelor biografice din antologia deja publicată? Există un termen de prescripţie? Antologia a fost publicată în 2020, iar eu am aflat abia acum. Mulţumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu se ajunge pe cale amiabilă la o înțelegere, atunci numai prin instanță se poate soluționa litigiul. Termenul de prescripție este de 3 ani de la momentul publicării, dar dvs. ați aflat abia acum, motiv pentru care în vederea repunerii dvs. în dreptul de a depune acțiune în instanță, bine ar fi să notificați editorul, punându-i în vedere să retragă publicarea/interzicerea în viitor a publicării și/sau acordarea de despăgubiri.
Mulţumesc mult pentru răspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta pentru practica de specialitate sunteti la cabinetul de ... Mihaialin94 Mihaialin94 Speta pentru practica de specialitate Sunteti la Cabinetul de avocatura, ati absolvit Facultatea de Drept si se prezinta la dvs. un client, Primus, cu ... (vezi toată discuția)
Drepturile morale de autor sunt obligatorii? Andrei Munteanu Andrei Munteanu Buna ziua, am cedat in cadrul unui contract de cesiune drepturile patrimoniale ale unei opere si m-am trezit ca editorul n-a mentionat numele meu in intreaga ... (vezi toată discuția)
Apãrarea drepturilor nepatrimoniale rodica_post rodica_post - institutie nou introdusa prin Codul Civil (articolele 252-257); - principiu: Orice persoana fizica are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiintei ... (vezi toată discuția)