avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bună ziua, Lucrez și eu de 3 luni într-o firma ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bună ziua, Lucrez și eu de 3 luni într-o firma mică cu angajați ...

Bună ziua,
Lucrez și eu de 3 luni într-o firma mică cu angajați putini. La semnarea contractului de prelungire angajatorul mi-a zis că dacă am de gând să fac un copil să am în vedere că nu îmi va putea plăti prenatalul și postnatalul deoarece firma este mica și nu își recuperează banii din partea statului. Aveți idee cum este legea în această privința?
Cel mai recent răspuns: VoicuDeea , utilizator 17:34, 7 Iunie 2024
Angajatorii sunt obligati sa plateasca concediile medicale indiferent de cat de mare este firma sau cati angajati are.
Toti banii platiti pentru concediu medical/ concediu de maternitate se recupereaza de la CJAS, intr-o perioada de timp, in ordinea depunerii formularelor de concediu medical de catre angajator.
OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate
art. 36
.....
(3) Plata indemnizațiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asigurații prevăzuți la art. 1 alin. (1) lit. A;
......

art. 47
...
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
......

art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
....

Art. 49
Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 47 și aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS și ale caselor de asigurări de sănătate.
Mulțumesc!

~ final discuție ~