avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, as dori sa stiu daca in perioada 1985- 2001 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, as dori sa stiu daca in perioada 1985- 2001 se oprea ...

Buna ziua, as dori sa stiu daca in perioada 1985- 2001 se oprea salariatilor, automat, contributia pt pensia suplimentara la toate intreprinderile de stat, inclusiv celor de la Posta Romana si cum pot obtine dovada acestei plati, sau in ce lege este specificata retinerea automata a acestei cotizatii la Fondul de pensie suplimentara.
Multumesc anticipat pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:01, 8 Iunie 2024
1. perioda 01.07.1986 - 01.04.1992 , am avut :
Pensia suplimentară se bazează pe principiul mutualitatii între persoanele asigurate, care contribuie, în acest scop, cu 3% din retributia tarifara lunară și din sporul de vechime neîntreruptă în aceeași unitate, respectiv din sporul de vechime în învățămînt.

Contribuția pentru pensia suplimentară se retine și se virează de către unități într-un cont special la Casa de Economii și Consemnațiuni, pentru care se acordă o dobinda de 3% anual.

2. De la 01.04.1992 pana la abrogare :
Contribuția de 3% pentru pensia suplimentară se plătește, în condițiile legii, de către toți salariații cuprinși în sistemul asigurărilor sociale, pentru sumele încasate drept salarii de baza, la care se adauga:
– sporul de vechime în munca;
– sporul pentru lucrul în subteran, precum și pentru lucrul pe platformele marine de foraj și extracție;
– indemnizația de zbor;
– sporul pentru condiții grele de muncă;
– sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal;
– sporul pentru exercitarea unei funcții suplimentare;
– alte sporuri cu caracter permanent prevăzute în contractele individuale de muncă, potrivit legii.

3. Baza legala art.64 din Legea nr.3/19977

~ final discuție ~