avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, Am parcat/stationat masina pe un spatiu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, Am parcat/stationat masina pe un spatiu care poate ...

Buna ziua,

Am parcat/stationat masina pe un spatiu care poate fi considerat trotuar, existand in acelasi timp spatiu pentru circulatia oamenilor mai mare de 1 m.
Am gasit de la politia locala pe parbriz o somatie in care scrie ca vehiculul meu a fost depistat stationat/oprit voluntar neregulamentar pe trotuar si ca fapta contine contraventie potrivit art. 143 lit. a raportat la art. 142 lit. n din R.A.O.U.G. nr. 195/2002R sanctionata contraventional cu puncte amenda de la 4 la 5 si cu puncte penalizare 3.
Si mi se mai comunica ca am obligatia sa trimit in terment de 5 zile datele de identitate, documente(buletin, permis, certificat inmatriculare), impreuna cu prezenta somatie pe adresa de mail circulatie@primarie3.ro.
In final precizeaza ca in caz de necomunicare a datelor in termenul stabilit vor demara procedura de sanctionare in lipsa confort art. 39 din OUG 195/2002.

Ei, mie nu mi se pare just, intrucat respectivul spatiu ramas pt pietoni era mai mare de 1 metru si prin urmare nu doresc sa fiu sanctionat.
Va rog frumos sa ma indrumati cum as putea sa contest aceasta hotarare mai exact?
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2024
Bogdan_0, utilizator
Cel mai recent răspuns: Instructor auto Mircea Crisan , utilizator 17:29, 11 Iunie 2024
Nu aveți încă ce contesta, doar PV de contravenție.
Să știți însă că parcarea pe trotuar e interzisă, nu contează acel 1 m.
Iar pentru necomunicarea datelor amenda e, fără posibilitatea de plată la jumătate, apx 1500 RON.
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2024
latka, utilizator
ART 143 Se interzice staționarea voluntară a vehiculelor:
a)în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
Art 142 Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
n) pe trotuar, dacă nu se asigură spațiu de cel puțin 1 m pentru circulația pietonilor;


Urmează să fiți sancționat în baza articolului 143 lit.a) raportat la art 142 lit n) din Reg. Aplicare OUG 195/2002). Aceasta înseamnă că era permisă staționarea pe trotuar în acea zonă, dar cu condiția de a lăsa cel puțin 1 metru liber pentru circulația pietonilor. Dacă staționarea nu ar fi fost permisă din alte motive, ați fi sancționat pe baza unei alte litere. Deoarece înca nu exista procesul verbal, încă nu il puteți contesta. De aceea dacă aveți posibilitate, ar fi bine să mergeți personal cu datele cerute și să solicitați completarea PV în prezența dumneavoastră. La final, faceți obiecțiunea că ați lăsat cel puțin 1 metru spațiu liber pentru pietoni și semnați PV la final.

În etapa următoare, depuneți în instanță o plângere contravențională împotriva PV. Dacă ați menționat obiecțiunea în PV, instanța ar trebui să ceară probe suplimentare de la Poliția Locală pentru a clarifica situația. PV este un act administrativ cu prezumția de veridicitate, dar obiecțiunea dumneavoastră din cadrul aceluiasi act necesită clarificare. Poliția Locală probabil are fotografii, dar dacă ați lăsat acel spațiu de 1 metru pentru pietoni, aceste probe vor fi în favoarea dumneavoastră.

Dacă PV este completat în absența dumneavoastră, nu veți putea face aceste obiecțiuni în cadrul PV. Întrucât PV este un act administrativ si beneficiază de prezumția de veridicitate, în situația aceasta sarcina de a demonstra contrariul în instanță cade pe dumneavoastră. Adică, trebuie să prezentați probe care să demonstreze că la momentul constatării ați lăsat acel spațiu de 1 metru pentru pietoni. În acest caz, Poliția Locală nu mai trebuie să demonstreze contravenția cu alte probe, deoarece nu sunt obiecțiuni in cadrul PV care sa lase dubii asupra veridicității celor constatate in PV. Dacă aveți acces la fotografiile realizate de Poliția Locală la momentul constatării, încă puteți răsturna situația. Rețineți că Poliția Locală nu va fi interesată să vă ofere aceste imagini, mai ales dacă vă susțin obiecțiunea.

Dacă nu comunicați datele, riscați o sancțiune mult mai mare: între 9 și 20 puncte amendă. Un punct de amendă = 165 lei. Asta înseamnă că riscați o amendă între 1485 lei și 3300 lei, redusă la jumătate dacă o achitați în 15 zile (între 742,5 lei și 1650 lei).
Articolul 102 OUG 195/2002
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
14. nerespectarea de către proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul a obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliției locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevăzute la art. 39;

Art. 98 OUG 195/2002
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2024
Instructor auto Mircea Crisan, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 142 litera n nu mai prevede acel 1m, ci ca e interzis sa parchezi pe trotuar. Poți dacă e amenajat ca parcare de administratorul drumului.


latka a scris:

Articolul 142 litera n nu mai prevede acel 1m, ci ca e interzis sa parchezi pe trotuar. Poți dacă e amenajat ca parcare de administratorul drumului.


Aveți dreptate. Am greșit citând articolul din forma inițială a legii, nu din ultima variantă consolidată. Într-adevăr, articolul 142 a fost modificat în 2017.

Forma actuală a articolului 142:
Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
n) pe trotuar, cu excepția situației în care administratorul drumului public a executat amenajări care respectă prevederile art. 144 alin. (2) și (3);
Art 144 (2) Administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliției rutiere, spații destinate opririi sau staționării vehiculelor, marcate și semnalizate corespunzător. Amenajările se pot executa numai dacă:
a) se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lățime;
b) accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă;
c) poziționarea vehiculelor în parcare nu stânjenește circulația pe prima bandă sau pe pistele amenajate.
(3) Nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 m de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni.



@Bogdan_o Din păcate, ați încălcat legea dacă nu existau amenajări speciale pentru oprirea pe trotuar, executate și semnalizate corespunzător de către administratorul drumului. :(
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2024
Instructor auto Mircea Crisan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda parcare hcl s4 24/2019 Adyconst Adyconst Rog un sfat. Speta: Ieri am primit o amenda prin posta de la politia locala S4. Amenda parcare in baza HCL S4 24/2019. PV de contraventie este pe numele meu, ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto- plangere contraventionala Dulcina Dulcina Am patit-o! Mi-au ridicat autovehicolul din sect 1, str Postelnicul, perpendiculara pe Bd Ion Mihalache. Masina era parcata perpendicular pe trotuar. Ceea ce ... (vezi toată discuția)
Parcare trotuar - amenda hcl victorte victorte Bună ziua, Astăzi am parcat mașina pe un trotuar, lăsând spațiu atât pentru pietoni, dar am lăsat și pista de biciclete ... (vezi toată discuția)