avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident/ Incident de muncă Finlanda.
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident/ Incident de muncă Finlanda.

Accident/ Incident de muncă Finlanda.

Salutare. In Ianuarie anul acesta am fost detașat de firma românească pentru care lucram in Finlanda pentru niște proiecte ( montaj ascensoare și scări rulante) .
După ce am obținut toate cardurile și actele necesare pentru a putea intra in șantierele respective, am avut un accident de muncă, mai exact am alunecat și am căzut pe niște scări de acces în interiorul unui șantier.
După aproximativ 20 minute timp in care am fost inconștient m-a găsit colegul și a anunțat pe cei responsabili pentru protecția muncii și responsabilul din șantier. Am ajuns la urgențe in Helsinki, unde am făcut toate procedurile și analizele necesare și din fericire nu am avut nimic grav fizic fiind externat după vreo 9 ore cu mențiunea sa fac o pauza de 5 zile.
Firma mea a fost nevoită, pe bună dreptate, sa mă înlocuiască cu un alt coleg trimis din țară. După vreo 2 săptămâni firma mi-a cumpărat bilet de avion pentru a mă întoarcere în România.
Pe aeroportul din Berlin a început distracția, că sa zic așa...când am vrut sa cobor scările efectiv corpul mi s-au blocat, au început să-mi tremure picioarele și o durere in piept puternică, efectiv vedeam scările cum se mișcă în zigzag, am coborât scările in fund și cu ochii închiși la coborârea în avion la fel, de precizat că la urcare nu aveam nimic.
După ce am ajuns in țară am fost la câteva ședințe la psiholog, care mi-a zis că am făcut un fel de fobie de scări în urma căzăturii.
Am ajuns la psihiatru, care mi-a dat un tratament pentru a stopa atacurile de panica și niște calmante sa mă ajute sa dorm pentru că visam foarte des că pic sau că trebuie să cobor niște scări și mă trezeam cu niște dureri in piept si simțeam că mă sufoc.
Am avut concediu medical de psihiatrie 21 de zile, pentru că atat a zis că se poate da, dar problemele astea nu am dispărut.
In momentul de față nu mai lucrez la firma respectivă pentru că nu mă mai simțeam în siguranță să fiu la înălțime, lucru pe care ei l-au înțeles.
Viața mi-a fost dată peste cap din ziua aia, pentru că nu puteam sa ies cu fetița mea de 2 ani afară fiindca trebuia să cobor scări și nu puteam cu ea in brațe sa le cobor, oriunde merg incerc sa evit scările sau daca nu am cum le cobor cu ochii închiși.
Sunt cumva furios pe cei din Finlanda pentru că deși s-a dovedit că din cauza lor s-a produs accidentul nu s-a mai interesant nimeni de mine.

Accidentul a fost declarat la ITM în Ro și în Finlanda.
Eu in momentul accidentului purtam tot ce ține de SSM; cască, ochelari, căști de protecție.

Pot face ceva pe cale juridică pentru a obține niște compensații pentru cele întâmplate? Cunoașteți vre-un avocat in astfel de speță care mă poate ajuta?
Scuze pentru tldr și pentru anumite greșeli dar în același timp incerc să-mi liniștesc fetița care vrea afară plus că imi creează un disconfort să-mi amintesc episodul ăla..

Edit: Poate m-am exprimat greșit când am spus că am alunecat. Practic o bucată de lemn care era pusă peste scările de granit, pentru protecție, s-a desprins in momentul in care eu am dat să cobor.
In mod normal trebuiau sa fie asigurate cu niște șuruburi, care în urma analizelor celor din firma s-a dovedit că lipseau
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:29, 11 Iunie 2024
Mentionati ca evenimentul produs a fost anuntat la ITM si in Finlanda. Daca a fost declarat accident de munca, firma romaneasca trebuia sa completeze formularul FIAM de inregistrare AM. Cereti angajatorului roman sa va dea PV de cercetare cu avizul ITM si formularul FIAM.
In baza Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP, asiguratii beneficiaza (in cazul dvs., in tara):
-art.18 Asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale au dreptul la următoarele prestații și servicii:
a) reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;
b) reabilitare și reconversie profesională;
c) indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensații pentru atingerea integrității;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.
Pentru o interventie pe cale juridica in Finlanda va trebui sa va adresati ambasadei Romaniei in Finlanda si/ sau baroului de avocati, gasiti informatii aici: [ link extern ]

~ final discuție ~