Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie. Sunt angajat cu contract pe perioada determinata pana in septembrie cand implinesc 3 ani. Prima data Am avut contract pe 6 luni (octombrie 21-martie 22), prima prelungire s-a facut pe 3 luni (aprilie 22-iunie 22), a doua prelungire pe 1 an (iunie 22-iunie 23), a 3-a prelungire pe 6 luni (iulie 23 - decembrie 23), a 4-a prelungire pe 6 luni ( ianuarie 24- iunie 24) si a 5-a prelungire din martie 24 pana in septembrie 24 cand implinesc 3 ani. Banca mai are si alte contracte pe perioada determinata (mai multi angajati), in tot acest timp contractul mi s-a prelungit pe aceeasi functie iar din aprilie 2024 am fost si promovata pe o functie mai mare (de pe o pozitie de mijloc la pozitie de senior) in urma evaluarii. Problema este ca la finalul lunii mai am fost anuntati intr-o sedinta cu toata banca ca nu se mai prelungesc contractele sub nicio forma. Ulterior a doua zi ni s-a facut o sedinta cu managerii directi in care ni s-a spus acelasi lucru, ca le pare rau dar contractele nu se mai prelungesc, decizia vine din extern (grupul bancii) si ca ei nu pot face nimic si mai pot prelungi contractele pana la final de an. Am intrebat in cazul meu ce se intampla, pentru ca legal, cand se fac 3 ani ar trebui sa mi se faca contract pe nedeterminat, au spus verbal, ca singura solutie pentru mine este sa imi caut in companie un job pe perioada nedeterminata (dar job-uri pe perioada nedeterminata nu vor mai fi tot la decizia bancii), sa plec din banca sau sa astept o minune (fix asa s-au exprimat). Au spus minune pentru ca anul trecut in decembrie au fost cativa colegi care implineau 3 ani si pentru ei s-a gasit solutia sa li se pelungeasca contractele pe nedetermina (a fost o decizie de salvare pentru ei, asa au spus..).Avand in vedere ca pozitiile au fost deschise in cadrul departamentului din care fac parte nu ar fi trebuit sa se realizeze concurs? Mentionez ca detin toate actele aditionale de prelungire mai putin pe cel de promovare, actele aditionale ni se dau dupa o luna, o luna si jumatate sa le semnam. Nu mi se pare corect faptul ca am stat aproape 3 ani si efectiv atitudinea de a da vestea a fost una pe un ton de nervozitate si ni s-a adus la cunostinta faptul ca "stiati in ce va bagati". Ma gandesc ca atunci cand promovezi un angajat ar trebui sa il si pastrezi.. nu ii poti acorda o promovare si ulterior sa ii spui la revedere, practic cu contractele pe determinat este de mai bine de 3 ani, vin angajati li se fac contracte pe 2-3 luni, pleaca, vin altii si tot asa. As vrea un sfat, in conditiile unei reclamatii la itm am castig de cauza, poate fi banca sanctionata pentru aceasta practica sau mai simplu spus, ma agit degeaba si cel mai simplu este sa plec din banca? Este frustrant pentru mine si imi pare rau pentru ca am stat atata timp si am crezut ca in final imi vor face contract pe nedeterminat in urma atator prelungiri si in urma promovarii. Va multumesc frumos pentru ajutor si sfaturi.
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
15:35, 14 Iunie 2024