avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract perioada determinata

Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie. Sunt angajat cu contract pe perioada determinata pana in septembrie cand implinesc 3 ani. Prima data Am avut contract pe 6 luni (octombrie 21-martie 22), prima prelungire s-a facut pe 3 luni (aprilie 22-iunie 22), a doua prelungire pe 1 an (iunie 22-iunie 23), a 3-a prelungire pe 6 luni (iulie 23 - decembrie 23), a 4-a prelungire pe 6 luni ( ianuarie 24- iunie 24) si a 5-a prelungire din martie 24 pana in septembrie 24 cand implinesc 3 ani. Banca mai are si alte contracte pe perioada determinata (mai multi angajati), in tot acest timp contractul mi s-a prelungit pe aceeasi functie iar din aprilie 2024 am fost si promovata pe o functie mai mare (de pe o pozitie de mijloc la pozitie de senior) in urma evaluarii. Problema este ca la finalul lunii mai am fost anuntati intr-o sedinta cu toata banca ca nu se mai prelungesc contractele sub nicio forma. Ulterior a doua zi ni s-a facut o sedinta cu managerii directi in care ni s-a spus acelasi lucru, ca le pare rau dar contractele nu se mai prelungesc, decizia vine din extern (grupul bancii) si ca ei nu pot face nimic si mai pot prelungi contractele pana la final de an. Am intrebat in cazul meu ce se intampla, pentru ca legal, cand se fac 3 ani ar trebui sa mi se faca contract pe nedeterminat, au spus verbal, ca singura solutie pentru mine este sa imi caut in companie un job pe perioada nedeterminata (dar job-uri pe perioada nedeterminata nu vor mai fi tot la decizia bancii), sa plec din banca sau sa astept o minune (fix asa s-au exprimat). Au spus minune pentru ca anul trecut in decembrie au fost cativa colegi care implineau 3 ani si pentru ei s-a gasit solutia sa li se pelungeasca contractele pe nedetermina (a fost o decizie de salvare pentru ei, asa au spus..).Avand in vedere ca pozitiile au fost deschise in cadrul departamentului din care fac parte nu ar fi trebuit sa se realizeze concurs? Mentionez ca detin toate actele aditionale de prelungire mai putin pe cel de promovare, actele aditionale ni se dau dupa o luna, o luna si jumatate sa le semnam. Nu mi se pare corect faptul ca am stat aproape 3 ani si efectiv atitudinea de a da vestea a fost una pe un ton de nervozitate si ni s-a adus la cunostinta faptul ca "stiati in ce va bagati". Ma gandesc ca atunci cand promovezi un angajat ar trebui sa il si pastrezi.. nu ii poti acorda o promovare si ulterior sa ii spui la revedere, practic cu contractele pe determinat este de mai bine de 3 ani, vin angajati li se fac contracte pe 2-3 luni, pleaca, vin altii si tot asa. As vrea un sfat, in conditiile unei reclamatii la itm am castig de cauza, poate fi banca sanctionata pentru aceasta practica sau mai simplu spus, ma agit degeaba si cel mai simplu este sa plec din banca? Este frustrant pentru mine si imi pare rau pentru ca am stat atata timp si am crezut ca in final imi vor face contract pe nedeterminat in urma atator prelungiri si in urma promovarii. Va multumesc frumos pentru ajutor si sfaturi.
Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2024
Andreea296, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:35, 14 Iunie 2024
Nu scrie în lege ca sunt obligați sa va modifice durata cim în nedeterminata.

Art.86 C.mun.
(1) Angajatorii sunt obligaţi să informeze salariaţii angajaţi cu contract individual de muncă pe durată determinată despre locurile de muncă vacante sau care vor deveni vacante, corespunzătoare pregătirii lor profesionale, şi să le asigure accesul la aceste locuri de muncă în condiţii egale cu cele ale salariaţilor angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Această informare se face printr-un anunţ afişat la sediul angajatorului.
......

Reclamația la ITM nu va produce efectul dorit de dvs.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,
Am inteles, referitor la locurile vacante, daca ni se prezinta o lista cu posturi insa acestea sunt peste nivelul de pregatire profesionala (sunt posturi de manageri, team-leaderi si de it), practic avem un email saptamana cu aceste posturi ce se trimite la toata banca. As putea sa cer in mod express la HR sa prezinte posturile corespunzatoare cu nivelul pregatirii profesionale, pe surse am aflat ca sunt posturi dar nu le-au facut public, as putea insista la ei sa prezinte aceste posturi public? Inca o intrebare, referitor la actele aditionale, am intrebat astazi pentru ca trebuie sa semnez actul de promovare si marire salariu si mi-au spus ca inca nu este gata, marirea si promovare s-au facut de la 1 aprilie, iar actul nu este gata, se poate face o reclamatie la itm pentru ca actele aditionale nu sunt semnate inainte de producerea efectelor?. Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Da, puteti solicita angajatorului sa va comunice acea lista.

Da, se poate face o reclamatie la itm pentru ca actele aditionale nu sunt semnate inainte de producerea efectelor .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare art. 85 din codul muncii gigi.ghiga gigi.ghiga Art. 85 din codul muncii poate fi interpretat ca temi legal pentru schimbarea naturii contractului individual de munca din perioada determinata in perioada ... (vezi toată discuția)
Angajat pe perioada determinata cristinaschmidt cristinaschmidt Am angajat cu contract de munca o persoana pe perioada determinata in data de 11.11.2008, pe postul titularei care a fost in concediu pentru ingrijire copil. ... (vezi toată discuția)
Contract determinat dumi32 dumi32 In cazul in care un salariat este angajat pe un post vacant pe perioada determinata si si termina cele 24 de luni de prelungire a contractului conform codului ... (vezi toată discuția)