avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Atribuire CNP
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Atribuire CNP

Bună!

Sunt din Republica Moldova și aș vrea sa continui procesul de obținere a actelor necesare (certificat de naștere cu cnp, pașaport românesc).

M-am nascut în anul 2004, la Timișoara, ambii părinti fiind cetățeni moldoveni, fară acte românești, fara viza, doar cu permis de sedere si fara cetatenie. Din aceasta cauza nu mi s-a atribuit CNP.
Am dat cerere la Consulatul Roman din Chisinau in iulie 2023. Acum câteva luni l-am luat de la consulat si din nefericire, nu mi s-a atribuit CNP nici acum, a fost o greșeală făcută de cei de la Chișinău.
Aș dori să întreb dacă pot pleca la București pentru a continua actele căci nu pot pleca până la Timișoara, căci am multe examene și nu pot lipsi de la ele.

Mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: georgiana.td , utilizator 15:01, 18 Iunie 2024
CNP se acordă doar cetățenilor români.
Dacă la data nașterii nici unul dintre părinți nu era cetățean român, nu sunteți nici dvs., deci nu vi se atribuie CNP.

Dacă sunteți beneficiarul unui drept de ședere pe teritoriul României, vi se poate atribui un CNP pentru cetățeni străini, prin Inspectoratul General pentru Imigrări.
Am cetățenie română. Și mama are cetățenie, cât și fratele meu.
Am văzut că e posibil să dau cerere și la Galați însă cei de aici mi-au spus că va fi prea mult timp pierdut și să mă duc eu la Timișoara.
Nu pot să plec la Timișoara fiind un drum prea lung și timp pierdut, sunt în sesiune și îmi este greu să mă mobilizez. Aș vrea să știu dacă pot să dau cerere la București
Am contactat Direcția de Evidență a populației din București și am primit răspuns cum că nu contează locul nașterii, și mi-au adus la cunoștință cu ce documente trebuie să mă prezint (Certificat de cetățenie, pașaport, și cel de naștere)
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2024
andrea.04, utilizator
Dacă ați obținut cetățenia română este necesar să mergeți la locul înregistrării nașterii (Timișoara) și să solicitați atribuire de CNP.
Cererea se poate depune și la locul de domiciliu (Galați), dar pentru că se face corespondență între primării va dura ceva mai mult. Așa că, dacă nu vă grăbiți, depuneți la Galați, indiferent de ce vă spun cei de acolo.

La București nu puteți depune. Cererea se depune doar la locul înregistrării nașterii sau la cel de domiciliu.
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2024
georgiana.td, utilizator

~ final discuție ~