avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Succesiune Vă rog să mă ajutați spre a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Succesiune Vă rog să mă ajutați spre a clarifica ...

Bună ziua!
Succesiune
Vă rog să mă ajutați spre a clarifica niște aspecte legate de succesiune:
Mama mea naturală s-a recăsătorit la 7 ani după decesul tatălui meu și a mai avut un copil care a decedat în 1996. Acesta era frate cu mine doar după mamă, era căsătorit și avea 2 copii.
Mama împreună cu soțul ei (tatăl fratelui meu, decedat) au construit o casă care se află pe un teren de aprox.2500 mp. Tatăl vitreg a decedat în 1997, iar mama mea în 1999.
Soția fratelui meu, decedat, a deschis succesiune la câțiva ani după moartea mamei mele. La procesul pentru succesiune eu nu am fost chemată și a declarat, cu martori că fratele meu era SINGURUL MOȘTENITOR, deși mama mă avea și pe mine (sora lui), din prima căsătorie a ei.
Eu am ajuns târziu în posesia acelei hotărâri a instanței și nu am mai deschis niciun proces, deși acolo era o mărturie mincinoasă!
Acum am aflat că nepoatele mele vor să vândă casa.
Vă rog mult să mă ajutați cu următoarele clarificări:
1. Eu aș putea deschide, acum alt proces de succesiune, dacă mama a decedat în 1999 ?
2. A câta parte îmi revine mie? (în urma decesului fratelui meu a rămas soția, 2 fete și eu sora, doar după mamă a fratelui decedat)
3. Pot cele două nepoate ale mele să vândă fără mine ( am aflat acum că vor să vândă casa) ?

Cu deosebit respect, vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 13:34, 18 Iunie 2024
Buna ziua,
1. Ati putea cere si acum anularea certificatului de mostenitor in instanta daca ati acceptat tacit sau expres in termen mostenirea, altfel sunteti straina de mostenire.
2 Din casa mamei va revine 1/2 daca nu mai sunt alti mostenitori inafara fratelui.
3. Pot vinde cata vreme nu deschideti proces pentru anularea certificatului de mostenitor.
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2024
Madalina Pascu, Avocat

~ final discuție ~