avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Avem urmatoarea situatie. A fost ales un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Avem urmatoarea situatie. A fost ales un presedinte ...

Buna ziua.

Avem urmatoarea situatie. A fost ales un presedinte de asociatie de bloc in urma cu aproape 10 ani.

La momentul sedintei, persoana aleasa presedinte a acceptat functia pentru ca nimeni dintre proprietari nu voia. In plus, blocul era linistit (e si in prezent), nu erau probleme grave (nici in prezent nu sunt), a crezut ca este ceva onorific (ulterior si-a dat seama ca nu este chiar onorofic).

Nu s-a efectuat predarea-primirea functiei de presedinte.

Timpul a trecut.

Presedintele nu este implicat in activitatea asociatiei, respectiv nu semneaza documente, nu are acces la stampila, nu are acces la contul bancar al asociatiei.
Atunci cand se intalnesc, președintele are discutii cu adminstratorul, se intereseaza de situatia asociatiei, iar adminstratorul îi comunica situatia asociatiei, ca totul e ok, ca nu sunt probleme in finantele asociatiei.

Platile catre furnizorii de utilitati sunt la zi, la intretinere sunt cativa restantieri, dar sumele de recuperat sunt mici (din cand in cand, cei in cauza mai achita din sumele restante), nu exista litigii, fondul de rulment este suficient.

In schimb, nu exista fond de reparatii. Blocul are doua spatii inchiriate si banii incasati acopera, atunci cand este cazul, costurile reparatiilor.

Adunari generale nu se țin, ultima a avut loc cu cativa ani inainte de pandemie.

In concluzie, asociatia de proprietari nu are probleme, dar este condusa de adminstrator. Nici presedintele nu-si doreste prea tare functia, dar este constient ca situatia nu poate continua asa, pentru ca poate fi tras la raspundere in cazul aparitiei unei probleme, conform legii.

Intrebari:

1. Care ar putea fi consecintele (amenzi, spre exemplu) asupra presedintelui asociatiei in cazul mentinerii actualei situatii? La un moment dat, presedintele a adus intr-o discutie cu adminstratorul actuala situatie, iar adminstratorul a spus ca el raspunde pentru tot ce a semnat, ca n-ar trebui sa-si faca probleme.
2. Ce ar trebui sa faca presedintele pentru a prelua conducerea efectiva a asociatiei?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 20:50, 20 Iunie 2024
Presedintele sa ceara stampila si apoi sa mearga la banca si sa isi ia accesul la cont. Apoi sa inceapa sa verifice ce a faut adiministratorul in numele lui.(Acte situatie cont etc,)
Sau sa faca o sedinta sa aleaga alta persoana presedinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintarea asociatiei de locatari 2014Elena 2014Elena Va rog sa ma ajutati cu informatii legale .Suntem in situatia de desfiintare a asociatiei de locatari care cuprinde mai multe blocuri pentru ca ... (vezi toată discuția)
Acte necesare la predarea gestiunii de la un administrator la altul vivi23ro vivi23ro sotul meu a fost ales administrator desi nu are atestarea obligatorie, s a oferit sa faca gratis calculele, deci fara contract si fara plata blocul fiind numai ... (vezi toată discuția)
Platim fond de reparatii de 13 ani, nejustificat! Y love you Y love you Buna ziua, locuiesc de 17 ani intr-un bloc din Bucuresti format din 599 de garsoniere de 13 ani fiecare garsoniera plateste cate 13 lei lunar pt. Fondul de ... (vezi toată discuția)