avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Se poate anula acordul de asociere al unei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Se poate anula acordul de asociere al unei asociatii ...


Buna ziua,
Se poate anula acordul de asociere al unei asociatii de proprietari (acord mai vechi de 3ani) daca nu e facut conform legii?
Anularea acordului poate avea impact pe desfiintarea asociatiei, asa incat sa fie cazul sa se reinfiinteze?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Maria Chirac , utilizator 07:19, 23 Iunie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înțeleg că de fapt prin „anularea” acordului de asociere urmăriți desființarea asociației, însă trebuie să aveți în vedere următoarele termene :

Potrivit art. 17 din legea nr. 196/2018,

(4) Asociația de proprietari dobândește personalitate juridică în baza încheierii judecătorului desemnat de președintele judecătoriei în a cărei circumscripție teritorială se află condominiul.
(5) Încheierea se dă fără citarea părților și este executorie.
(6) Încheierea este supusă numai apelului în termen de 5 zile de la comunicare, președintele asociației fiind obligat să informeze în scris toți proprietarii în aceeași zi, prin afișare la avizier.
Apelul se judecă cu citarea părților.


Potrivit art. 533 Cod proc civ,

Instanţa se pronunţă prin încheiere, în raport cu toate împrejurările de fapt şi de drept ale cauzei, chiar dacă nu au fost
invocate în cerere sau pe parcursul procedurii.

iar potrit art. 534,

(1) Încheierea prin care se încuviinţează cererea este executorie.
(2) Încheierea prin care se soluţionează cererea este supusă numai apelului, cu excepţia celei pronunţate de un
complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care este definitivă.
(3) Termenul de apel va curge de la pronunţare, pentru cei care au fost prezenţi la ultima şedinţă de judecată, şi de la
comunicare, pentru cei care au lipsit.
(4) Apelul poate fi făcut de orice persoană interesată, chiar dacă nu a fost citată la soluţionarea cererii, termenul de
apel curgând de la data la care a luat cunoştinţă de încheiere, dar nu mai târziu de un an de la data pronunţării.


Dacă în actualul acord de asociere există elemente de nelegalitate, propuneți în adunarea generală înlăturarea acestora și depunerea acordului de asociere în forma modificată la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înființare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2024
robert1958, utilizator
Buna ziua. Va multumesc pentru amabilitate. Tocmai asta e problema: ca nu avem cu cine sa vorbim la adunarile generale. Este un condominiu foarte mare si sunt prinsi foarte bine in scaune, atat de bine incat adunarile generale sunt simple spectacole. Cand le fac, ca anul acesta nu au facut.
Nu avem acces la lista de membri, nu ne putem rupe de asociatia mare, nu actualizeaza nimic la judecatorie.
Primaria e...primarie...
Etc
Si totusi, sa infiintezi o asociatie pe baza unui acord de asociere care nu descrie corespunzator proprietatea, deci nici membrii de la infiintare, nu mi se pare ok. Eu, ca proprietar care cumpar la mai multi ani dupa infiintare, ar fi trebuit sa pot face ceva in privinta documentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare infiintare asociație proprietari Tredici Tredici Buna seara! Va rog sa ma ajutați cu un răspuns la o întrebare legată de documentația necesară înființări unei asociații de proprietari. La ... (vezi toată discuția)
Buna ziua de putin timp sunt presedintele unei asociatii de proprietari, ... CatalinTudorache CatalinTudorache Buna ziua De putin timp sunt presedintele unei Asociatii de Proprietari, Asociatie care functioneaza in baza legii 196/2018. Am o neclaritate in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Este legal constituit comitetul executiv al unei asociatii de ... petrescudan petrescudan Este legal constituit comitetul executiv al unei asociatii de proprietari (in cadrul adunarii generale), tinand cont ca mai multi membri ai comitetului sunt ... (vezi toată discuția)