Buna ziua !
1.Care sunt criteriile dupa care se face dezbaterea mostenirii daca nu exista testament si pana la ce grad de rudenie sunt considerati mostenitori ?
2.daca se intocmeste testament , se pot pune si conditii limitative de folosire a mostenirii ?
Multumesc !
Cred ca v-ar fi util sa dati detalii și sa întrebați
concret ce va interesează.
De mostenit legal se mosteneste pana la gradul 4 inclusiv, cel în grad mai apropiat il înlătură pe cel de grad mai îndepărtat.
Sotul, daca exista, nu e ruda și întra în concurs cu cei din oricare clasa de mostenitori, cota acestuia difera în funcție de clasa cu care întra în concurs.
În testament, pot fi puse ceva condiții.
Deocamdata traim amandoi ( sot , sotie) , dar ne punem problema ce se va intampla dupa.....Avem un copil casatorit care la randul sau are 2 copii; vrem sa intelegem cum s-ar dezbate mostenirea ( cote parti ) daca nu am face testament si desigur si varianta cu testament .... in care ne-am dori ca utilizarea bunurilor mobile/imobile sa fie limitata dupa ce nepotii implinesc o anumita varsta ....
Multumesc pentru ajutor
Daca sunteti casatoriti sub regimul comuniunii de bunuri, fiecare din soti, detine 50%, in cazul unui deces al unuia din soti, fiecare isi va transmite efectiv cota sa de 50%. Principiile dupa care se va dezbate succesiunea depind, de existenta sau nu a unui testament. In lipsa unui testament, cota sotului care supravietuieste este de 1/4, iar cota descendentilor este de 3/4. In cazul unui testament, pentru mostenitorii rezervatari (care sunt soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului si anume parintii), legea rezerva o anumita cota, care se va oferi indiferent de existenta unui testament si anume rezerva succesorala care este jumatate din cat i s-ar fi oferit in lipsa testamentului.
Despre utilizarea bunurilor mobile, puteti preciza in testament, ca o dorinta, dar nu exista un mijloc de constrangere legala a modului de utilizare a bunurilor transmise pe calea succesiunii,