avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum pot activa in domeniul contabilitatii?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum pot activa in domeniul contabilitatii?

Buna ziua. Cum pot activa in domeniul contabilitatii? Nu am niciun fel de studii in domeniu, in altele (superioare- tehnice si drept). Am intrat pe site-ul CECAR, dar nu mi-i foarte clar. Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 10:53, 26 Iunie 2024
Puteti sa va inscrieti in CECCAR ca si contabil autorizat dupa sustinerea examenelor:

Se poate prezenta la examenul de admitere prevăzut la art. 3 pentru profesia de contabil autorizat persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:

a) are capacitate de exerciţiu deplină;
b) are studii medii cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului;
c) nu a suferit nicio condamnare, care, potrivit legislaţiei în vigoare, interzice dreptul de gestiune şi de administrare a societăţilor comerciale.

Pentru profesia de expert contabil trebuie sa aveti studii sup. economice. Persoana îndeplineşte următoarele condiţii:

a) are capacitate de exerciţiu deplină;
b) are studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului;
c) nu a suferit nicio condamnare care, potrivit legislaţiei în vigoare, interzice dreptul de gestiune şi de administrare a societăţilor comerciale.

Diferenta este ca contabilul autorizat poate executa pentru persoanele fizice şi juridice doar următoarele lucrări:

a) ţine contabilitatea operaţiunilor economico-financiare prevăzute în contract;
b) pregăteşte lucrările în vederea întocmirii situaţiilor financiare.
c) efectuează activităţi de evidenţă electronică a personalului şi de salarizare.,

printre care nu se regaseste întocmirea şi semnarea situaţiile financiare "şi execută lucrări cu caracter fiscal, respectiv calculul de impozite, taxe şi contribuţii, întocmirea şi depunerea de declaraţii fiscale şi asigurarea reprezentării clientului în relaţia cu autorităţile fiscale, ca parte a unui contract de prestări de servicii în domeniul contabilităţii."
Foarte clar. Multumesc. Dar, va rog, absolvirea unor cursuri cu diploma "recunoscuta", ce competente imi pot da? (Evident ca trebuie sa inveti si sa cunosti, ca diploma-i doar diploma, nu?).

~ final discuție ~