avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna seara. Am o mare dilema. Sunt in pensie ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna seara. Am o mare dilema. Sunt in pensie anticipata cu penalizare din mai 2022, ...

Buna seara. Am o foarte mare dilema!!! Sunt in pensie anticipata cu penalizare din mai 2022, la varsta de 58 ani si 3 luni cu o perioada de cotizatie de 35 ani ( 1983-2018). Lucrez intr-un stat EU din anul 2011, deci s -au suprapus 7 ani , asta din cauza ca cei de la CPJ Br. nu mi-au precizat acest lucru la data cand faceam contract cu ei. Era bine ca statul RO incasa niste bani de la mine !!!! Oricum asta ma avantajeaza acum la recalculare. La vremea depunerii dosarului de pensie eram in tara pt o perioada f scurta si am angajat o firma sa se ocupe de aceasta, care m-a indrumat sa nu declar ca lucrez intr-un stat EU, avand carte de identitate romaneasca cu domiciliul in RO, astfel incat eu primesc pensia intr-un cont la o banca romaneasca. Oricum acesti bani ii folosesc numai in tara pt ajutorarea tatalui meu. Abia in ultima vrema am inteles ca de fapt ar fi trebuit sa depun dosarul de pensionare in tara in care lucrez. Problema mea este urmatoarea : am implinit varsta de 60 de ani si conform noii Legi aplicabila de la 1.09.2024, as putea iesi la pensie de varsta cu cei 35 ani din Ro plus anii din strainate 5 ani ( 2019-2024 ) plus un copil nascut si crescut pana la 16 ani . Cum trebuie sa procedez ? Unde trebuie sa depun cerere ? Caror institutii trebuie sa ma adresez, avand in vedere ca nu vreau sa ies aici inca la pensie chiar daca am posibilitatea ? Un lucru care mi se pare complet aberant ar fi si obligativitatea de a -mi fi virata pensia la o cu totul alta banca, aici in strainatate. DE ce nu -mi pot fi virati in contul din Ro avand in vedere ca banii in cheltui acasa si nu prin strainataturi ? Este dreptul meu la a avea un cont bancar .
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2024
ereniada, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:28, 27 Iunie 2024
De ce dati vina pe Casa de Pensii , cand sustineti " am angajat o firma sa se ocupe de aceasta, care m-a indrumat sa nu declar ca lucrez intr-un stat EU, avand carte de identitate romaneasca cu domiciliul in RO" ?

În sistemul public de pensii plata pensiei se face lunar, în funcţie de opţiunea pensionarului:
- plata drepturilor de pensie prin intermediul CN Poșta Romana SA ;
- plata prin conturi curente sau conturi de card

Pensionarii care nu mai au domiciliul în România, pot opta pentru plata în străinătate a drepturilor de pensie, în condiţiile legii. Asadar, este optionala plata in strainatate , pensia se poate incasa si in tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate si ... And rei And rei Buna ziua. Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate si nu reusesc sa reinnoiesc pasaportul romanesc. Mi se cere certigicat de casatorie inregistrat ... (vezi toată discuția)
"cumparare vechime" pentru pensie morosanucarmen morosanucarmen Gen:M Data nasterii:30.04.1950 Stagiul de cotizare: 33 ani vechime in Romania Alte date: nu sint pensionar in Romania, lucrez in ... (vezi toată discuția)
Pensia cu schimbare de domiciliu intr-o tara nonue zohnermariana zohnermariana Daca sunt pensionara si imi schimb domiciliul intr-o tara care nu se afla in UE si nu renunt la cetatenia romana,pot primi in continuare pensia in Romania?Va ... (vezi toată discuția)