avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PARTAJ TEREN CU LUCRARE TOPOGRAFICA REFUZAT DE NOTAR ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PARTAJ TEREN CU LUCRARE TOPOGRAFICA REFUZAT DE NOTAR DATORITA PRECIZARILOR DIN CERTIFICATUL DE URBANISM

Buna ziua ,avem un teren pentru care am facut lucrare topografica in scopul iesirii din indiviziune si am intampinat o piedica cu privire la faptul ca in certificatul de urbanism apare fraza ""Prezentul certificat de urbanism poate fi utilizat in scopul decal pentru dezmembrare teren in 6 parcele -dupa intocmire si aprobare PUZ initiat cf. Legii 350/06.07.2001cu modificarile si completarile ulterioare"",asadar notarul a refuzat documentatia spunand ca nu e legal ,ei fac corect si sa mergem la alt notar ca sunt si notari care fac.
Intrebarea mea este daca cedez presiunii a 2 persoane coroprietare de a semna partajul la un notar care inchide ochii,ce riscuri exista?
Ultima modificare: Vineri, 28 Iunie 2024
todeadenisa@yahoo.com, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 18:03, 1 Iulie 2024
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notarul a refuzat sa faca partajul pentru ca .... (era sa scriu ca n-are creier, dar are, da' nu pare sa-l foloseasca). Daca luam ad literam ce a scris functionarul de la primarie in certificatul de urbanism ar insemna ca partajul e posibil daca si numai daca consilierii locali aproba PUZ-ul iar daca nu, nu. Cum o astfel de imbecilitate e greu de suferit insemana ca partajul e posibil - ca altfel ar insemna o limitare neconstitutionala a dreptului de proprietate - dar utilizarea terenului partajat pentru alt scop decat cel actual e posibila doar dupa aprobarea PUZ.
Nu riscati nimic. Notarii care "inchid ochii" fac dovada ca n-au terminat facultatea degeaba.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gresit!!!
Ca urmare a dezmembrarii veti ajunge cu parcele care sunt sub minimul necesar construirii conform PUG localitate (suprafata minima, latime minima, acces, s.a.). De aceea vi se cere PUZ.
Daca lotul este acum construibil s-ar putea ca urmare a dezmembrarii in 6, sa rezulte 6 mici loturi neconstruibile, deci uite ca nu se mai poate folosi terenul nici in scopul lui initial!
Temeiul legal este Legea 350/2001 Art. 31^1:
(3)În cazul parcelelor cu geometrii neregulate, incompatibile cu structura şi parametrii zonei proiectaţi prin documentaţiile de urbanism sau amenajare a teritoriului, schimbarea regimului juridic, economic sau tehnic al terenului, potrivit legii, poate fi condiţionată de modificarea limitelor parcelelor respective, cu acordul proprietarilor, prin reconfigurarea acestora pe baza unui plan urbanistic zonal, aprobat potrivit legii, cu actualizarea ulterioară a planului cadastral al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, respectiv a evidenţelor de carte funciară.

Practic, daca mergeti la un "notar care inchide ochii" va veti diminua substantial valoarea terenului. Mergeti la un urbanist care sa va confirme ca dezmembrarea poate functiona, sa elaboreze un PUZ, PUZ care sa fie aprobat in C.L.
Da dl. avocat, limitarea dreptului de proprietate exista, dar este constitutionala, definita prin Lege (inclusiv in codul civil exista constrangeri ale folosirii terenurilor).
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2024
DinuX, utilizator
Si ce treaba are asta cu partajul? Notarul poate sa informeze partile ca terenul e redus si nu mai poate fi folosit pentru constructii dar nu poate refuza partajul. Ori despre asta se discuta aici, nu despre Legea 350/2001 si PUZ.
Notarul nu poate sa informeze ca nu mai poate fi folosit pentru constructii pentru ca nu stie asta, nu e treaba lui sa cunoasca reglementarile urbanistice, asta o stiu cei din primarie sau un urbanist.
Notarul stie insa ca e ilegal sa faca partajul daca in CU scrie ca este nevoie de PUZ, pentru ca exista Lege si, in mod normal notarii trebuie sa respecte Legea (mai cititi inca o data articolul citat mai sus).

Initiatorul a intrebat:
Intrebarea mea este daca cedez presiunii a 2 persoane coroprietare de a semna partajul la un notar care inchide ochii,ce riscuri exista?

Dl. avocat Adalbert raspunde:
Nu riscati nimic.
GRESIT!!! Rog pe dl. avocat sa se abtina in a continua sa dea sfaturi gratuite dar paguboase si care indeamna la incalcarea legii.

Raspunsul meu: Riscati aproape tot, transformati un loc de casa intr-o gradina de zarzavaturi pe care nu veti mai putea construi nimic si pe care nu o sa o cumpere nimeni.
Ce o sa faceti atunci? Dati in judecata pe notar? Ii faceti plangere penala ca a facut ilegalitati?

Initiatorului ii recomand sa studieze Regulamentul General de Urbanism (art 30) si Regulamentul Local de Urbanism aferent PUG localitate, cu reglementarile specifice zonei.
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2024
DinuX, utilizator
Solutii posibile la problema:
- se face PUZ si poate se aproba (exista totusi riscul sa dati banii pe proiect degeaba). Stiu insa destule cazuri de PUZ-uri bine facute care au trecut, permitand depasirea reglementarilor;
- sa ramana mai putini coproprietari iar ceilalti sa primeasca sulta;
- sa realizati o constructie comuna ("bloc") in care fiecare sa aiba o cota si care sa satisfaca nevoile fiecaruia;
- sa vindeti terenul intreg si fiecare sa-si ia partea.

Alte discuții în legătură

Construire fara elaborare puz elenamusat1974 elenamusat1974 Buna ziua, Recent am achizitionat un teren intravilan - arabil, in oras, care nu are inca PUZ. Conform PUG aprobat destinatia terenului este M1a - subzona ... (vezi toată discuția)
Constructie pe teren cu pug aprobat sgeorgescu81 sgeorgescu81 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Doresc sa cumpar un teren ptr a construi o casa, teren care are PUG aprobat. In acest caz mai trebuie intocmit PUZ, care ... (vezi toată discuția)
De unde stiu daca pot construi pe un teren? gistra gistra Unii zic ca ajunge daca un teren are PUG. Altii zic ca trebuie sa aiba si PUZ. De unde pot fi 100% sigur ca pot contrui o casa pe un teren? Se poate ... (vezi toată discuția)