avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calomnie pentru furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calomnie pentru furt

Bună dimineața.
Situația stă în felul următor: Soțul meu urma să-și dea demisia de la locul de muncă, iar ieri fiind ultima zi, trebuia să ia salariul. Nu a primit niciun ban de la angajator, in schimb, i-a făcut plângere penală lui și unei colege de la casă că au furat din casa de marcat, cu probe. Contextul este următorul: bacșișul nu se bătea în casă, fata respectiva ținea bacșișul in casa de marcat, iar seara când se numărau banii, acei bani ii oprea și îi împărțea cu colegii, dar, angajatorul a depus plângere doar pentru ei. Seara venea și lua încasările din ziua respectivă, niciodată nu i-au lipsit bani, dar toată treaba asta o face doar la răutate și de a nu mai plăti salariul. In acest moment refuză să achite salariul.
El înregistrează și audio camerele, la poliție le-a dus fără audio, știe că nu este legal.
Cum putem dovedi faptul că minte, că știa că este vorba de bacșiș, că în fiecare seară primea banii de pe Z casei?
Putem cere documente din contabilitate (registrul de casa) sa se stabilească faptul că el primea banii corecți in fiecare seară și ce păstrau erau bacșiș?
Da, într-adevăr, pe camere se vede că se opresc bani, dar se vede că sunt sume mici(20 30 lei), iar el știa foarte bine că fata ține bacșișul acolo, primea mereu banii corecți, și a fost făcută plângea doar din răzbunare și pentru a nu mai plăti salariul soțului meu.
Cum ne putem apăra legal și ce putem face pentru a dovedi că a înscenat toate acestea, că știa de bacșișul de acolo, că el primea seara încasările din zi corecte?
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 17:22, 15 Iulie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ii faceti si dvs. plangere penala si sesizati ITM.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti dovedi ca ati predat corect ?

Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Situatia poate fi nasoala pt. dl. patron, in caz de control de la ANAF diferentele pozitive din casa pot fi considerate vanzari fara documente = evaziune.
Asa cum si personalul poate vinde fara documente si sa aduca apoi marfa lipsa...
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2024
DinuX, utilizator

~ final discuție ~