avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi

Mâine, 10 aprilie, are loc evenimentul: Diurne 2025 - Regimul fiscal și juridic al indemnizațiilor pentru munca în deplasare. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Parcurgerea procedurii prealabile stopeza termenul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Parcurgerea procedurii prealabile stopeza termenul de prescriptie ...

Parcurgerea procedurii prealabile stopeza termenul de prescriptie privind dreptul la actiunea în contencios-administrativ? Dacă procedura prealabilă a fost parcursă înainte de îndeplinirea termenului de 3 ani, în cazul drepturilor salariale, se stopează automat și termenul de prescripție, sau acesta continuă să curgă? Adică se poate parcurge doar procedura prealabilă și ulterior, chiar dacă au trecut mai mult de trei ani se poate merge în instanță cu acțiune, sau acțiune în instanță se depune în termenul de 3 ani. Cum se calculează cei trei ani ? De la momentul în care a fost acordat dreptul sau de la momentul la care acordat acestuia a încetat, în cazul dreptului salarial acordat pe mai multe luni.
Vă mulțumesc !
Din ce am lecturat, termenul de prescripție este de trei ani de la data la care dreptul respectiv era datorat, iar pentru a interveni o întrerupere a cursului prescripţiei trebuie ca recunoaşterea să vină din partea pârâtei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2024
Anonimus@, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:27, 30 Iunie 2024
Parcurgerea procedurii prealabile nu opreste termenul de prescriptie.
Am găsit și o alta opinie, Codul Civil.

SECŢIUNEA a 3-a
Întreruperea prescripţiei extinctive
Art. 2540

Punerea în întârziere

Prescripţia este întreruptă prin punerea în întârziere a celui în folosul căruia curge prescripţia numai dacă aceasta este urmată de chemarea lui în judecată în termen de 6 luni de la data punerii în întârziere.
SECŢIUNEA a 2-a
Punerea în întârziere a debitorului
Art. 1522

Punerea în întârziere de către creditor

(1) Debitorul poate fi pus în întârziere fie printr-o notificare scrisă prin care creditorul îi solicită executarea obligaţiei, fie prin cererea de chemare în judecată.


Cornel Vasile a scris:

Parcurgerea procedurii prealabile nu opreste termenul de prescriptie.

Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2024
Anonimus@, utilizator
Punerea in intarziere nu este o procedura prealabila. ... Înainte de a se adresa instanței de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual care i se adresează trebuie să solicite autorității publice emitente sau autorității ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia. ... aceasta este procedura prealabila.

~ final discuție ~