avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... \"acces pentru informare\"art 67(2)/lege ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

"acces pentru informare"art 67(2)/lege 196/2018-asociatii de proprietari-clarificare

Doresc sa stiu , daca cineva in aceasta situatie a primit un raspuns valid legal, deoarece nu este clar, apar tot felul de raspunsuri pe forum, dar nici unul clar in context, respectiv semnificatia "acces pentru informare". normal acces pentru informare este sa am acces la extrasul de cont bancar al asociatiei ca banii proprietarilor sunt in discutie si nu ale administratiei. in cazul in care proprietarii nu au "acces pentru informare", atunci administratia poate opera de buna voie orice in detrimentrul proprietarilor, in acest sens este aceasta stipulatie legislativa, dar foarte neclara. mai mult art , art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009, este foarte ambiguu. totusi cine ne lamureste pe noi proprietarii si va rog fara raspunsuri aberante de genul "acces pentru informare"= "acces la plata intretinerii". multumesc
art 64 (2) Administratorul este obligat să folosească pentru plățile curente și pentru încasări contul curent al asociației
prevăzut la art. 20 alin. (1), la care au acces pentru informare, în condițiile art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009,
republicată (~/../../../Public/DetaliiDocumentAfis/187262), cu modificările ulterioare, toți proprietarii. [ link extern ]
Capitolul XV Contul bancar curent şi alte contracte bancare
Secţiunea 1 Contul bancar curent
Articolul 2184
Dreptul de a dispune de soldul creditor
În cazul în care depozitul bancar, creditul sau orice altă operaţiune bancară se realizează prin contul curent, titularul contului poate să dispună în orice moment de soldul creditor al contului, cu respectarea termenului de preaviz, dacă acesta a fost convenit de părţi.
Articolul 2185
Compensarea reciprocă a soldurilor
În cazul în care între instituţia de credit şi client există mai multe raporturi juridice sau mai multe conturi, chiar şi în monede diferite, soldurile active şi pasive se compensează reciproc, afară de cazul în care părţile au convenit altfel.
Articolul 2186
Cotitularii unui cont curent
În cazul în care un cont curent are mai mulţi titulari şi s-a convenit că fiecare dintre aceştia are dreptul să dispună singur efectuarea de operaţiuni în cont, cotitularii sunt consideraţi creditori sau debitori în solidar pentru soldul contului.
Articolul 2187
Contul curent indiviz
(1) În cazul în care titularul contului decedează, până la efectuarea partajului, moştenitorii sunt consideraţi titulari coindivizari ai contului, pentru efectuarea operaţiunilor în cont fiind necesar consimţământul tuturor coindivizărilor.
(2) Creditorul personal al unuia dintre comoştenitori nu poate urmări silit prin poprire soldul creditor al contului indiviz. El poate doar să ceară partajul.
(3) Comoştenitorii sunt ţinuţi divizibil faţă de instituţia de credit pentru soldul debitor al contului, dacă prin lege sau prin convenţie nu se stabileşte altfel.
(4) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile în mod corespunzător şi în alte cazuri de indiviziune între titularii contului curent, dacă prin lege nu se prevede altfel.
Articolul 2188
Denunţarea unilaterală
În cazul în care contractul de cont bancar curent este încheiat pe durată nedeterminată, oricare dintre părţi poate să denunţe contractul de cont curent, cu respectarea unui termen de preaviz de 15 zile, dacă din contract sau din uzanţe nu rezultă un alt termen, sub sancţiunea de daune-interese.
Articolul 2189
Executarea împuternicirilor primite
(1) Instituţia de credit este ţinută, potrivit dispoziţiilor prevăzute în materia contractului de mandat, pentru executarea împuternicirilor primite de la client.
(2) Dacă împuternicirea primită trebuie executată pe o piaţă unde nu există sucursale ale instituţiei de credit, aceasta poate să împuternicească la rândul ei o filială a sa, o instituţie de credit corespondentă sau o altă instituţie de credit ori o altă entitate agreată de titularul de cont şi instituţia de credit.
Articolul 2190
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în restituirea soldului creditor rezultat la închiderea contului curent se prescrie în termen de 5 ani de la data închiderii contului curent.
(2) În cazul în care contul curent a fost închis din iniţiativa instituţiei de credit, termenul de prescripţie se calculează de la data la care titularul sau, după caz, fiecare cotitular al contului a fost notificat în acest sens prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire la ultimul domiciliu sau sediu adus la cunoştinţa instituţiei de credit. [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: anonimavocatnet , utilizator 04:25, 3 Iulie 2024
Ati pus o intrebare in care toate detalii sunt neclare.
In titlu apare un articol din legea 196/2018 adica 67 art 2 apoi mai jos 64 cu art 2 si intrebati de fapt de acces la informare.
Mai exact ce sunteti dv un proprietar sau un administrator si ce doriti sa stiti?
Ca proprietar nu veti avea niciodat acces la tot extrasul ca sunt datele persoanle ale platiotorilor CNP etc depinde de banca.
Ca administrator sunt asociatii care dau acces administratorului si altele mai sigure care au eliminat incasarile fizice si au doar incasari in cont sau la ghiseul bancii , unde doar presedintele face platile ,ca sa fie sigur ca nu fac administratorii vreo paguba.
De la presedinte ai ce recupera de la firmele de administrare niciodata nimic si de la administratori mai recuperezi cate ceva daca au bunuri pe numele lor si de asta sunt preferatii oamenii care sunt locatari in bloc cateodata chiar si fara atestat.

art art 64 (2) legea 196/2018 face referire la dreptul tuturor proprietarilor, dar nu la un drept colectiv, ci unul individual, nu face referire nici la presedintele asociatiei, nici la adunarea generala. acest articol are un scop precis alfel nu ar fi scris. "acces pentru informare", chiar daca nu este clar stipulat/este neclar si ambiguu, face strict referite la contul bancar al asociatiei , si la "accesul pentru informare " la acest cont. nu la altceva, nu la actele contabile, sau orice alte acte/documente ale asociatiei. face referire strict la "contul curent"(bancar se subintelege) dar e un drept al fiecarui propritar in parte, si nu unul colectiv, daca ar fi altfel ar fi stipulat , de exemplu "presedintele asociatiei", etc. Totusi ce insemana "acces pentru informare" (articolul se refera la " să folosească pentru plățile curente și pentru încasări " care se fac in acel cont ) Normal ca si eu ca proprietar am dreptul sa stiu ce "plățile curente și pentru încasări" se fac, care sunt reflectate in extrasul de cont. Cum justificati ca eu ca proprietar nu am dreptul sa stiu cum se cheltuie banii asociatiei din contul bancar?! tocmai de aceea legiuitorul a scris acest articol, pentru a preveni abuzurile din asociatii din banii proprietarilor (care sunt bunuri proprii) ce nu intelegeti este ca eu ca proprietar am drepturi si am dreptul sa stiu ce s-a intamplat cu banii pe care eu ii platesc(banii-un bun propriu) si am dreptul sa imi exercit acest drep , respectiv "acces pentru informare", dar apare conditia (pe care nu o inteleg , de aceea ma cerut explicatii) în condițiile art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009, care le-am detaliat anterior in postarea initiala). va rog cine poate sa imi raspunda : ce inseamna: 1)- "acces pentru informare", si 2)- ce se intelege prin art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contul curent al asociatiei de proprietari mircea628 mircea628 In Legea 196/2018 la Articolul 67 Aliniatul (2) se spune ca la Contul Curent al Asociatiei de Proprietari au acces pentru informare toti proprietarii. ... (vezi toată discuția)
Contabila asociatiei de prop spune ca nu poate face platile din ... AdrianaMorosan AdrianaMorosan Contabila Asociatiei de Prop spune ca nu poate face platile din cont si face majoritatea (facturi, salarii, chelt gospodaresti..) cash prin casierie. Cum ... (vezi toată discuția)