avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Lichidatorul nu elibereaza adeverinte pentru Casa de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Lichidatorul nu elibereaza adeverinte pentru Casa de Pensii

Buna dimineata.
E vorba de adeverintele pe care nu le putem obtine de la lichidatorii firmelor inchise.
Societatea la care am lucrat a fost lichidata la inceputul anilor 1990. Nu stiu exact anul. Pana in 1995.
Incerc si eu, dar si colegii care am lucrat acolo sa obtinem diverse adeverinte. Unii dintre noi abia acum ies la pensie. Doamna lichidator este greu de gasit. Unora nu le raspunde. Din discutiile cu colegii, aflu (de la fiecare altceva) ca doamna lichidator le-a spus urmatoarele lucruri:
- Lichidatorul poate elibera adeverinte doar 5 ani dupa lichidarea societatii.
- Lichidatorul nu poate elibera adeverintele fara avizul Arhivelor Nationale.
- Arhivele Nationale au impus ca lichidatorul sa perceapa o taxa de 180 (mie mi s-a spus 1800 dar cred ca este o greseala) lei/an lucrat/de adeverinta emisa. Si ca lichidatorul vireaza aceasta suma la Arhive (desi actele sunt la el).
Ce este adevarat din toate astea? Cum putem obtine adeverintele?
Sunt arhive pe hartie. Societatea nu a fost mare, dar sunt multi ani lucrati. Majoritatea dintre noi avem intre 10 si 15 ani lucrati acolo.
Multumesc pentru orice lamurire de care nu am mai stiut sa intreb.
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 14:03, 1 Iulie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art.34 C.mun.
.....
(6^1) În cazul în care angajatorul se află în procedură de insolvenţă, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaţilor, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care să ateste activitatea desfăşurată de aceştia, conform prevederilor alin. (5), să înceteze şi să transmită în registrul general de evidenţă a salariaţilor încetarea contractelor individuale de muncă.
....

2. Lichidatorul poate elibera adeverintele fara avizul Arhivelor Nationale.

3. tarifele vizate de A.N.
[ link extern ]

Cornel Vasile a scris:

1. Art.34 C.mun.
.....
(6^1) În cazul în care angajatorul se află în procedură de insolvenţă, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaţilor, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care să ateste activitatea desfăşurată de aceştia, conform prevederilor alin. (5), să înceteze şi să transmită în registrul general de evidenţă a salariaţilor încetarea contractelor individuale de muncă.

Inseamna ca noi nu mai putem obtine niciodata acele adeverinte? Ramanem fara pensie?
De unde ati dedus asta ? ..textul de lege indica obligativitatea acestuia sa va elibereze adeverinte.
Confundați marfa cu ambalajul. Firma este lichidată de foarte mult timp, iar lichidatorul de pe timpuri nu mai deține arhiva. Vă spune că arhiva o deține o firmă autorizată pentru prestarea serviciilor arhivistice de utilizare a documentelor (în cazul dvs. = primire cereri, cercetare documente originale, întocmire și eliberare document cu datele deținute, etc.). Firma de arhivă plătește: taxe de autorizare, utilități, salarii, etc. Din ce bani credeți că le plătește, că ei n-au subvenții de la nimeni.

~ final discuție ~