avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Am fost avizati recent de Primaria unde ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Am fost avizati recent de Primaria unde este angajat ...

Buna ziua,
Am fost avizati recent de Primaria unde este angajat asistentul personal al tatalui mei, persoana cu handicap cu insotitor, ca de aprox. 5 ani beneficiaza de indemnizatie de insotitor dublata, Primea si de la Casa de Pensii si de la Primarie. Desi in fiecare an, mi se solicita acte peste acte, pentru reinoire certificatului de handicap, nimeni nu a observat de suma in plus in talonul de pensie, iar cei de la Primarie nu au cerut negatie ca nu primim aceasta indemnizatie de la Casa de Pensii si acum vor sa restiutim sumele platite in plus insumand toti cei 5 ani, sume de care nu dispunem.
Va rog sa ne transmiteti ce putem face in acest caz, nu am stiut de aceasta suma in plus pe talon si nu am fost anuntati atata timp ca am primi ceva necuvenit. Din moment , ce Primaria nu a cerut acesta negatie, de ce trebuie sa platim noi pentru gresilele lor?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:55, 1 Iulie 2024
Dacă nu ați știut legea, acest motiv nu vă exonerează de răspundere.
Ați greșit, acum trebuie să restituiți sumele încasate necuvenit, așa stabilește legea.

Nu aveați dreptul legal, să beneficiați de indemnizație de însoțitor din două locuri.
Aveați obligația să întrebați la Primărie, dacă este legal să primiți indemnizație din două locuri.
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2024
Dapix, utilizator
Nu am stiut ca aceea indemnizatie se plateste din doua parti iar cei de la Primarie nu au cerut nicio negatie de la Casa de Pensii. Nu aveam de unde sa stiu ce sa intreb, daca nu lucrez in domeniu de unde sa stiu ce acte imi trebuie ,daca ele nu sunt solicitate. ms
Legea 448/2006
Art.42
(2) Persoanele cu handicap grav care au şi calitatea de pensionari de invaliditate gradul I pot opta pentru indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 61 din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru asistent personal. Dreptul de opţiune se menţine şi în cazul trecerii pensionarilor de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.
(5) Opţiunea se exprimă prin cerere adresată în scris direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, şi devine valabilă numai pe baza acordului exprimat în scris al acestora.



~ final discuție ~