Buna ziua,
Sunt in proces de divort cu sotia, la faza de apel. Prin ordonanta presedintiala s-a stabilit plata a 1/3 din venitul meu net lunar pentru pensia de intretinere a celor 2 copii minori.
Din pricina unor neintelegeri intre mine si fosta sotie, nu am achitat o luna pensia de intretinere si mi-a instituit poprire pe salariu, poprire ce curge in fiecare luna pana la solutia definitiva in dosarul divortului.
Problema este ca Serviciul Resurse Umane vireaza catre executorul judecatoresc suma de 1/3 din salariul net + 10% impozitul pe venit. Angajatorul defineste venitul net ca venitul brut din care se scade doar CAS si CASS, fara a scade cei 10% impozit pe venit, drept urmare mi se vireaza cu 196 lei mai mult decat 1/3 din salariul meu net.
Conform
[ link extern ]
art. 78 ele au definit venitul net precum salariul brut minus CAS minus CASS .
"a) la locul unde se află funcția de bază, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată ca diferență între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaționale la care România este parte, precum și, după caz, a contribuției individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii, și următoarele:"
In codul fiscal, venitul net nu are o definitie clara si este perceput ca o imagine completa a castigurilor totale ale unei persoane dupa scaderea tuturor cheltuielilor si taxelor.
Cine are dreptate in acest caz? Ce reprezinta venitul net pana la urma?
Multumesc anticipat,
Sorin