avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Definire venit net - poprire salariu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Definire venit net - poprire salariu

Buna ziua,

Sunt in proces de divort cu sotia, la faza de apel. Prin ordonanta presedintiala s-a stabilit plata a 1/3 din venitul meu net lunar pentru pensia de intretinere a celor 2 copii minori.
Din pricina unor neintelegeri intre mine si fosta sotie, nu am achitat o luna pensia de intretinere si mi-a instituit poprire pe salariu, poprire ce curge in fiecare luna pana la solutia definitiva in dosarul divortului.
Problema este ca Serviciul Resurse Umane vireaza catre executorul judecatoresc suma de 1/3 din salariul net + 10% impozitul pe venit. Angajatorul defineste venitul net ca venitul brut din care se scade doar CAS si CASS, fara a scade cei 10% impozit pe venit, drept urmare mi se vireaza cu 196 lei mai mult decat 1/3 din salariul meu net.

Conform [ link extern ]
art. 78 ele au definit venitul net precum salariul brut minus CAS minus CASS .
"a) la locul unde se află funcția de bază, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată ca diferență între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaționale la care România este parte, precum și, după caz, a contribuției individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii, și următoarele:"
In codul fiscal, venitul net nu are o definitie clara si este perceput ca o imagine completa a castigurilor totale ale unei persoane dupa scaderea tuturor cheltuielilor si taxelor.

Cine are dreptate in acest caz? Ce reprezinta venitul net pana la urma?

Multumesc anticipat,

Sorin
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2024
sorinm85, utilizator
Cel mai recent răspuns: sorinm85 , utilizator 08:24, 8 Iulie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce defineste Codul fiscal este venitul net impozabil ... din el se scade 10% impozit si rezulta salariul/venitul net pe care-l incaseaza un angajat.

La acest venit se aplica retinerea de 1/3.
Multumesc, fiind functionar public a trebuit sa fac o sesizare catre ANFP. ITM-ul nu ma poate ajuta. Astept un raspuns din partea lor.
Soluția este contestarea reținerii și în urma răspunsului, acționați.

Să fiu mai explicit. Depuneți o hârtie completată de mână în care spuneți: „treimea pe care mi-o rețineți nu este conform legii”. Cred că răspunsul va fi cu scuze.

Puteți să le arătați și această discuție ca argument.
Da, sesizarea se va depune la ANFP.
Buna ziua, va mulțumesc pentru raspuns. Din păcate, topicul deschis aici vine după solicitarea mea de lămuriri privind reținerea calculată incorect. Răspunsul colegelor de la resurse umane a fost unul inconcludent, pur și simplu mi s.a răspuns că e calculată conform legii menționată în topicul inițial de mai sus , fara articol, fara explicații, nimic. Pur și simplu răspunsul este că acel calcul este corect și atât. Voi aștepta soluția ANFP. Mulțumesc !

Iulian MANEA a scris:

Soluția este contestarea reținerii și în urma răspunsului, acționați.

Să fiu mai explicit. Depuneți o hârtie completată de mână în care spuneți: „treimea pe care mi-o rețineți nu este conform legii”. Cred că răspunsul va fi cu scuze.

Puteți să le arătați și această discuție ca argument.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributiile datorate de persoanele angajate part-time harmonyall's harmonyall's Daca un angajat are salariul net de 900 lei , avand contract de munca part time de 6 ore, la ce salariul aplic CAS si CASS ? Cum stabilesc salariul brut, in ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentarã - rog rãspuns cât mai urgent ana123 ana123 Bună seara, Vă rog să lămuriţi cum se calculează pensie de întreţinere copil 20 % din salariu brut şi să precizaţi şi baza legală. Eu cred că ... (vezi toată discuția)
Cass la arenda in 2018 Razomir Razomir Buna ziua, daca pentru 2017 am incasat venituri din arenda peste 22.800 lei pentru care s-a retinut la sursa CASS de 5.5% din venitul net (calculat prin ... (vezi toată discuția)