OUG 34/2023
art. III
(1) În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, inclusiv activităților finanțate integral din venituri proprii înființate pe lângă acestea, li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de:
a) autoturisme, astfel cum sunt acestea definite la art. 3 pct. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 109/2014, cu modificările și completările ulterioare;
....
1. până la data de 31 decembrie 2024, structurile/instituțiile din cadrul/subordinea Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații pot demara procedurile pentru achiziția, respectiv pot achiziționa autoturisme, astfel cum sunt acestea definite la art. 3 pct. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările și completările ulterioare, necesare desfășurării în bune condiții a misiunilor specifice.
2. până la data de 31 decembrie 2024, Consiliul Superior al Magistraturii poate achiziționa autoturisme.
Conform Ordonanței nr. 80/2001, art. 5 (9) Prin exceptie de la prevederile alin. (8), autoritatile si institutiile publice pot achizitiona autoturisme cu propulsie hibrida - alimentate pe benzina + electric - al caror pret nu poate depasi contravaloarea în lei a sumei de 27.000 de euro inclusiv T.V.A., calculata la cursul BNR din data initierii procedurii de atribuire a contractului de achizitie.
În opinie personală, se poate face această achiziție, având în verere și dispozițiile OUG nr 34/2023?
Mulțumesc mult!
(9) Prin excepție de la prevederile alin. (8), autoritățile și instituțiile din domeniul electoral, al apărării, ordinii publice și siguranței naționale pot achiziționa autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm^3 și al căror preț poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data inițierii procedurii de atribuire a contractului de achiziție, numai în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea ordonatorului principal de credite. ... textul actual al alin.
Făceam referire la alin (9 indice 7), introdus prin OUG 87/2024, Prin exceptie de la prevederile alin. (8), autoritatile si institutiile publice pot achizitiona autoturisme cu propulsie hibrida - alimentate pe benzina + electric - al caror pret nu poate depasi contravaloarea în lei a sumei de 27.000 de euro inclusiv T.V.A., calculata la cursul BNR din data initierii procedurii de atribuire a contractului de achizitie.