Buna ziua,
Reprezint una din multele Agentii imobiliare si m-am lovit de un caz mai deosebit. O doamna care printr-o Hotarare definitiva si irevocabila de divort a obtinut jumatatea sotului de apartament contra unei sulte este acum este nevoita sa-l vanda, dar nu are cei trei ani impliniti de la divort, pe ce plateste impozitul de 16% in cazul in care ar realiza profit, pe toata suma sau numai pe jumatate, avand in vedere ca pe cealalta jumatate era proprietar ?
in cazul in care a fost mostenire sau schimb....nu cred ca se platesc cei 16 % din profit. ,dar pt siguranta intrebati un notar.Parerea mea...nu se plateste .
Sigur ca nu se plateste, Codul fiscal-2006 la „Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” va lamureste:
Art. 77.1. - (1) Sunt supuse impozitării veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor de orice fel şi terenul aferent acestora, care se înstrăinează în termen de până la 3 ani inclusiv, de la data dobândirii, precum şi veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fără construcţii, dobândite după 1 ianuarie 1990.
(2) Venitul impozabil din transferul proprietăţilor imobiliare, cu excepţiile prevăzute la alin. (3), reprezintă diferenţa favorabilă dintre valoarea de înstrăinare a proprietăţilor imobiliare, terenuri şi/sau construcţii, şi valoarea de bază a acestora.
(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) aportul în natură la capitalul social al societăţilor comerciale, precum şi veniturile realizate din înstrăinarea construcţiilor de orice fel cu terenul aferent, terenurile fără construcţii din intravilan şi extravilan dobândite de contribuabil prin:
a) reconstituirea dreptului de proprietate;
b) moştenire sau donaţie între rude până la gradul al patrulea inclusiv;
c) schimb imobiliar.
(4) Valoarea de bază a bunurilor imobile prevăzute la alin. (1), în funcţie de modalitatea de dobândire, se stabileşte avându-se în vedere:
a) preţul de achiziţie pentru bunurile imobile dobândite prin cumpărare, majorat cu 5%;
b) valoarea imobilului menţionată în act, dacă acesta a fost dobândit prin donaţie, schimb, rentă viageră, dare în plată, adjudecare, contract de întreţinere, hotărâre judecătorească etc., majorată cu 5%;
c) pentru construcţiile noi, costul acestora la data realizării, dovedit prin raport de expertiză întocmit de un expert autorizat, în condiţiile legii, la care se adaugă valoarea terenului aferent, stabilită în condiţiile prezentei legi;
d) valoarea rezultată din expertizele utilizate de către camerele notarilor publici, la data dobândirii imobilelor a căror valoare de bază nu se poate stabili prin modalităţile prevăzute la lit. a)-c);
e) valoarea stabilită în funcţie de modul de dobândire, în condiţiile prevăzute la lit. a) şi b), pentru terenurile situate în intravilan şi extravilan, actualizată cu rata inflaţiei pe economie din ultima lună pentru care există date oficiale comunicate de către Institutul Naţional de Statistică, dacă la data dobândirii nu erau întocmite expertize de către camerele notarilor publici. Pentru terenurile şi construcţiile de orice fel, dobândite de contribuabili într-o modalitate din care nu rezultă valoarea la care acestea au fost dobândite, valoarea de bază este valoarea minimă stabilită în prima expertiză utilizată de camera notarilor publici în circumscripţia căreia se află terenul;
f) preţul de achiziţie pentru bunurile dobândite în condiţiile prevăzute la lit. a) sau valoarea menţionată pentru bunurile dobândite în condiţiile prevăzute la lit. b), la care se adaugă costul lucrărilor şi serviciilor de natură să crească valoarea imobilului, la data efectuării acestora, dovedite prin raport de expertiză întocmit de un expert autorizat, în condiţiile legii.
(5) Expertizele întocmite de camerele notarilor publici vor fi reactualizate cel puţin o dată pe an şi avizate de Ministerul Finanţelor Publice, prin direcţiile teritoriale.
(6) Pierderea din transferul proprietăţii imobiliare reprezintă pierdere definitivă a contribuabilului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. I pct. 2 din O.U.G. nr. 138/2004, astfel cum a fost completat prin Legea de aprobare nr. 163/2005.
Chiar daca clienta ta este proprietara doar pe jumatate din apartament,eu cred ca se platesc cei 16%.Daca era donatie sau mostenire se plateau 2%
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Procent la vanzare
nmih
Am de vanzare un teren,am gasit si cumparatorul dar in momentul cand am vrut sa facem precontractul am aflat ca voi fi taxata cu procentul de 16% fata de ... (vezi toată discuția)