avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legislatia muncii;Cum trebuie să procedeze ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legislatia muncii;Cum trebuie să procedeze angajatorul în cazul în care ...

Cum trebuie să procedeze angajatorul în cazul în care primește un certificat de handicap grad-accentual și care solicită scutirea de impozit și acordarea sporului de 15% cf Legii nr 153/2017 art.22(sporul pt persoane cu handicap).Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Aceasta plata nu are legatura cu ssm.
Este vorba de sectorul bugetar sau privat ?
Sector bugetar.

Nu ma refeream doar la plata,in general ce obligații are angajatorul.Pe certificat nu scrie pt ce este iar acel spor e pt nevăzători,dacă nu greșesc.Ex trebuie reevaluată fișa de aptitudi,etc…
Multumesc



Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Persoanele care, în conformitate cu certificatul de încadrare în grad de handicap, sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat, de oricare tip prevăzut de art. 86 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază, pentru activitatea desfășurată în cadrul programului normal de lucru, de un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție/indemnizația de încadrare, prevăzut la art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare. (HG 751/2018)

2. In speta, din momentul primirii cererii si fotocopiei certificatului de handicap accentuat , i va acorda acel spor salariatului in cauza.

3. Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale și capacității de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel județean sau al sectoarelor municipiului București.

Daca la data angajarii nu era in posesia acelui certificat , atunci imediat dupa prezentarea lui vor trebui reevaluate riscurile asupra sănătăţii lucrătorului respectiv ( o noua fisa de identificare a factorilor de risc profesional, o noua fisa de aptitudine, un nou examen de medicina muncii).
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mulumesc pentru informații.

~ final discuție ~