avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligatii excesive. Buna ziua, Sunt vanzator intr- o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligatii excesive. Buna ziua, Sunt vanzator intr- o pizzerie ...

Obligatii excesive.
Buna ziua,
Sunt vanzator intr- o pizzerie dotata cu pagere. Administratia vrea sa semnez un angajament ca raspund de aceste pagere folosite de clienti(nu dispar, nu le strica, etc).In acest sens sa imi completeze in fisa postului aceasta obligatie si sa raspund disciplinar sau material daca se intampla ceva cu ele. E corect?Poate face acest lucru? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:26, 11 Iulie 2024
art.40 C.mun.
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
...

1. Angajatorul poate schimba fisa de post in mod drastic, schimband astfel specificul muncii. In acest caz, in mod evident, este nevoie de acordul salariatului.

2. Angajatorul poate schimba fisa de post in sensul ca, poate adauga atributii suplimentare, fara sa schimbe felul muncii, specificul ei. Angajatul ramane cu acelasi post, aceeasi functie, acelasi program samd. Ce se schimba este ca in loc sa indeplineasca anumite sarcini clar trasate in fisa postului asa cum a fost semnata la incheierea contractului individual de munca, acum este nevoit sa indeplineasca mai multe.

"Curtea de Apel București a statuat că fișa postului nu are caracterul unui act adițional la contractul de muncă și, cu atât mai mult, modificarea dispusă de angajator privind anumite atribuții din fișa postului nu poate reprezenta o modificare unilaterală a contractului individual de muncă. Angajatorul poate interveni asupra conținutului fișei postului, fără a fi necesar acordul salariatului, atunci când modificarea nu vizează implicații majore asupra felului muncii. În cauză, modificarea a fost dispusă în mod legal de către angajator, cu respectarea art. 40 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, având în vedere că fișa postului a rămas în concordanță cu clauzele contractului individual de muncă". (Decizia nr. 5047 din 8 noiembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București)

3. Referitor la raspundere nu este obligatorie sa se se mentioneze in fisa postului , intrucat exista texte de lege ..doar in regulamentul intern ar trebui sa se mentioneze ca neindeplinirea corespuznatoare a atributiilor de serviciu constituie abatere disciplinara care poate atrgae raspunderea disciplinara si raspunderea patrimoniala a salariatului in cauza.
Se subintelege atunci ca fisa postului nu este ANEXA la c.i.m. ? Pentru ca c.i.m.se modifica doar prin acordul partilor(cu exceptiile din codul muncii)prin act aditional. In consecinta si anexa la c.i.m. urmeaza aceleasi reguli. E corect?
Din pacate, in textul prezentat de mine se mentioneaza clar ca un angajator are dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii.

In acest caz, daca se modifica bilateral, atunci fisa postului nu ar mai exista , intrucat salariatii nu si-ar mai da acordul la ea.

1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

2. Salariatii pot ataca in instanta decizia unilaterala de modificare a fisei postului.

~ final discuție ~