latka a scris:
Și în cazul în care nu vrea nimeni sa fie președinte de asociatie, ce se întâmplă, conform coroborarii ?
În fapt sunt multe asociații care funcționează bine mersi fără președinte, cel mult unul de fațadă.
Deși am multe cunoștințe în materia asociațiilor de proprietari ( inclusiv jurisprudență ) nu cunosc situații în care „sunt multe asociații care funcționează bine mersi fără președinte” ( poate cel mult izolat și tranzitoriu) iar dacă este un președinte de „fațadă”, asta nu încalcă cu nimic dispozițiile legii câtă vreme președintele de fațadă își asumă răspunderea juridică.
Potrivit art. 46 alin. 3 din legea nr. 196/2018,
Structurile prevăzute la alin. 1 ( președinte, comitet executiv și cenzor ) sunt OBLIGATORII pentru asociațiile de proprietari din condominiile cu mai mult de 10 unități de proprietate imobiliară.
Chiar potrivit art. 209 Cod civil ( Data dobândirii capacităţii de exerciţiu ).
(1) Persoana juridică îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin organele sale de administrare, de la data constituirii lor.
(2) Au calitatea de organe de administrare, în sensul alin. (1), persoanele fizice sau persoanele juridice care, prin lege, actul de constituire sau statut, sunt desemnate să acţioneze, în raporturile cu terţii, individual sau colectiv, în numele şi pe seama persoanei juridice”.
Având în vedere cele de mai sus, considerațiile cu privire la funcționarea asociațiilor de proprietari fără președinte sau fără președinte și comitet executiv, reprezintă simple alegații care nu au nici un fundament legal.