avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Posibile solutii daca niciun membru al asociatiei nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Posibile solutii daca niciun membru al asociatiei nu doreste sa fie presedinte

Ce solutii exista pentru o asociatie de proprietari in care niciun membru nu doreste sa fie presedinte? Poate fi angajat cineva din afara pentru acest rol?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:54, 20 Iulie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu poate fi angajat nimeni din afara, presedintele trebuie sa fie membru de asociatie. Daca nu reusiti sa alegeti un alt presedinte, functionati fara el :[ link extern ]
Potrivit art. 45 din legea nr. 196/2018.

Organele asociației de proprietari SUNT :
a) adunarea generală;
b) comitetul executiv;
c) președintele;
d) cenzorul sau comisia de cenzori.

iar potrivit art. 56 alin. 1 din aceași lege,

Președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari, ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale. Președintele poate delega, pentru cel mult 90 de zile pe an, atribuțiile sale unui membru al comitetului executiv, fără a fi exonerat de răspundere juridică.

Din coroborarea celor două norme legale reiese fără echivoc că o asociație de proprietari nu poate funcționa legal fără oricare dintre organele sale ( SUNT conferă normei legale un caracter imperativ ) iar președintele nu poate fi ales decât dintre membrii asociației de proprietari.

Singura excepție prin derogare este prevăzută la art. 46 alin. 4 în sensul în care asociația poate funcționa fără organul reprezentat de comitetul executiv:

La asociațiile de proprietari din condominiile care cuprind maximum 10 unități de proprietate imobiliară, dacă adunarea generală hotărăște în acest sens, președintele asociației de proprietari poate îndeplini și funcția de administrator și se constituie următoarele organe:
a) adunarea generală;
b) președintele;
c) cenzorul.
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2024
robert1958, utilizator
Și în cazul în care nu vrea nimeni sa fie președinte de asociatie, ce se întâmplă, conform coroborarii ?

În fapt sunt multe asociații care funcționează bine mersi fără președinte, cel mult unul de fațadă.

robert1958 a scris:


Din coroborarea celor două norme legale reiese fără echivoc că o asociație de proprietari nu poate funcționa legal fără oricare dintre organele sale ( SUNT conferă normei legale un caracter imperativ ) .


latka a scris:

Și în cazul în care nu vrea nimeni sa fie președinte de asociatie, ce se întâmplă, conform coroborarii ?

În fapt sunt multe asociații care funcționează bine mersi fără președinte, cel mult unul de fațadă.



Deși am multe cunoștințe în materia asociațiilor de proprietari ( inclusiv jurisprudență ) nu cunosc situații în care „sunt multe asociații care funcționează bine mersi fără președinte” ( poate cel mult izolat și tranzitoriu) iar dacă este un președinte de „fațadă”, asta nu încalcă cu nimic dispozițiile legii câtă vreme președintele de fațadă își asumă răspunderea juridică.

Potrivit art. 46 alin. 3 din legea nr. 196/2018,

Structurile prevăzute la alin. 1 ( președinte, comitet executiv și cenzor ) sunt OBLIGATORII pentru asociațiile de proprietari din condominiile cu mai mult de 10 unități de proprietate imobiliară.

Chiar potrivit art. 209 Cod civil ( Data dobândirii capacităţii de exerciţiu ).

(1) Persoana juridică îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin organele sale de administrare, de la data constituirii lor.

(2) Au calitatea de organe de administrare, în sensul alin. (1), persoanele fizice sau persoanele juridice care, prin lege, actul de constituire sau statut, sunt desemnate să acţioneze, în raporturile cu terţii, individual sau colectiv, în numele şi pe seama persoanei juridice”.

Având în vedere cele de mai sus, considerațiile cu privire la funcționarea asociațiilor de proprietari fără președinte sau fără președinte și comitet executiv, reprezintă simple alegații care nu au nici un fundament legal.
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2024
robert1958, utilizator
Am înțeles ca nu știți cazuri, nu contează, răspundeți la întrebare, ce face asociația aia în care nimeni nu dorește funcția?
Alegatii, nealegatii, până la urmă sunt ale unui avocat, ca tot cereați dvs. opinii de profesionist, cândva.
Sau alea nu sunt valabile ?
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2024
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Regim juridic presedinte asociatie de proprietari gambette gambette La ce situatie se incadreaza rezolvarea juridica prevazuta in legea 196/2018la art. 56 alin. (2) : \"În caz de încetare a mandatului președintelui ... (vezi toată discuția)
Presedintele unei asociatii de proprietari ii poate delega admnistratorului ... contsters111 contsters111 Delegare de atributii Presedintele unei asociatii de proprietari ii poate delega administratorului atributiile sale ? De exemplu sa semneze sesizari si sa le ... (vezi toată discuția)
Nu doreste nimeni functia de presedinte asociatie stanciu4444 stanciu4444 Buna ziua, In bloc nu vrea nimeni sa fie presedinte. Ce este de facut ? Presedintele asociatiei si-a dat demisia, satul de calomniile diversilor locatari ... (vezi toată discuția)