avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dupa 1.09.2024 daca ies la pensie la varsta mai mult ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dupa 1.09.2024 daca ies la pensie la varsta mai mult de 61 ani ...

Dupa 1.09.2024 daca ies la pensie la varsta mai mult de 61 ani (am 12 ani grupa 2 ) si am 36 ani munca continua. Daca continui activitatea primesc si salariu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:51, 11 Iulie 2024
Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limita de varsta pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Daca iesiti la pensie pentru limita de varsta u reducerea varstei stanadard de pensionare, atunci puteti continua activitatea si cumula pensia cu salariul.

Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplică în următoarele cazuri:
a) persoanelor care au îndeplinit condițiile de vârstă standard de pensionare și stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea vârstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, la vârsta standard de pensionare, continuă activitatea în baza unui alt contract individual de muncă/raport de serviciu.

~ final discuție ~