avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vita de vie Se poate obliga un vecin sa taie vita de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vita de vie Se poate obliga un vecin sa taie vita de vie (a taia ...

Vita de vie
Se poate obliga un vecin sa taie vita de vie (a taia definitiv) ce se afla pe limita de hotar ? Aceasta vita de vie este "Cuiul lui Pepelea" , pentru mine. Ma trezesc cu acestia, in curtea mea, ori la taiat, ori la cules, ori la udat, ori la legat. Am incuiat portile, intra prin gard...m-au disperat.
Cel mai recent răspuns: Pausescu , utilizator 11:09, 16 Iulie 2024
Conform art. 612 C.civil, fata de linia de hotar, plantatiile se pot face la o distantă minimă de 60 cm. În caz de nerespectare a distantei, puteți cere scoaterea acestor plantații (pe cheltuiala vecinului in cauza) -
art. 613 (2).

Totuși, dacă distanta minima prevazutã de lege este respectata, in temeiul art. 622, sunteți obligat sã permiteți trecerea vecinului pe fondul dumneavoastră pentru tăierea vișei de vie ori culegerea fructelor. Daca este cazul, aveti si dreptul unor despăgubiri.

O decizie pe aceeași temă a instanței: Decizia 6477/2021, Judecătoria Craiova.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc. Problema este ca nu au plantat-o ei ci parintii lor si se situeaza exact pe limita de hotar. Cand am cumparat terenul i-am rugat sa o "redirectioneze" dar... nu au facut-o si nici nu mai vor. Am citit pe acest forum ceva ca fiind "mosteniri istorice" pe care eu, de exemplu, nu ii pot obliga sa taie sau sa darame ceva ce nu este conform legislatiei, ma refer la distantele minime prevazute de lege.
Pentru ca nu sunt oameni de inteles, doresc sa merg la masura extrema, taiarea definitiva si daca tot vor vie sa planteze in alta parte caci au teren destul si nu gardul comun (vita creste pe gardul comun, am uitat sa precizez)
Nu am întâlnit până acum noțiunea de ''moșteniri istorice'', dar m-am interesat. Cel mai probabil cel care s-a referit la această noțiune, a vrut de fapt să vorbească despre patrimoniul viticol național (care cuprinde și viile răzlețe, adică acele plantații care nu se află într-o regiune viticolă recunoscută oficial).

În unele cazuri, cultivarea viilor răzlețe poate reflecta tradiții locale de viticultură, transmise din generație în generație. Aceste vii pot avea o valoare culturală și istorică semnificativă, chiar dacă nu fac parte din regiuni viticole renumite.
Cam acesta ar fi singurul caz în care vecinii dumneavoastră nu ar putea fi obligați să o scoată și să o planteze respectând distanța legală față de hotar.

OG 47/2000
Art. 17 OG 68/1994
Termenul l-am gasit si eu in alte comentarii.
Ideea era ca daca vita de vie a fost plantata de "strabuni" si eu (sic!) am gasit-o pe limita de hotar la momentul cumpararii terenului, nu voi putea cere decat stramutarea (ceea ce mostenitorii nu doresc sa faca) si nicidecum taiarea ei definitiva pentru ca a fost plantata in urma cu 30 ani.
Mai mult, cu toate ca legea imi permite, am taiat vita care incepuse sa se intinda si sa coboare pe gard, in proprietatea mea, si vecinii au facut un scandal monstru, motivand ca vreau sa le distrug via.
In realitate sunt doar 4-5 butasi si "via" se intinge doar pe 12 ml.
Deci, pentru ca nu am gasit in niciun articol de lege, sau ceva clar definit cu privire la vita de vie (ci numai legat de pomii fructiferi) atat as dori sa aflu, cum ii pot obliga sa o taie definitiv sau sa o mute astfel incat sa nu mai fie pe gard.
Gardul este proprietate personala si nu proprietate comuna pentru ca nu au dorit sa constribuie cu nimic la constructia gardului ce ne separa proprietatile, zica-se din lipsa de bani.
Faptul ca vecinii intra in permanenta pe proprietatea mea, motivand ingrijirea viei, este cel mai suparator fapt.

Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2024
Pausescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinul vrea sa facă gard pe hotarul dintre vii ,practic pe ... Gine Gine Vecinul vrea sa facă gard pe hotarul dintre vii ,practic pe jumatatea rândului ,ceea ce ma încurcă foarte tare la treburile agricole ,rămânând o ... (vezi toată discuția)
Gard comun vecin liniuta liniuta Am casa pe mejdie cu vecinul care locuieste acolo de 25 ani, noi stam doar de 7 ani ,Avem un gard comun metalic de 4 m care desparte proprietatile in fapt 2 ... (vezi toată discuția)
Plantatii de langa gard Galaa Galaa Buna seara, As dori sa va intreb la cine sa apelez in cazul in care vecinul meu are vita de vie (de aprox. 5-6 m inaltime) chiar langa gard, chiar si pe ... (vezi toată discuția)