avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna. Am nevoie de ajutor la problema mea Dețin un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna. Am nevoie de ajutor la problema mea Dețin un teren lăsat ...

Buna.
Am nevoie de ajutor la problema mea
Dețin un teren lăsat moștenire de la mama mea.
Puțin mai sus la deal este o vecina care are fântână și da apa și la alți 4 vecini de după pământul deținut de mine. Acer conducta trece pe la mine pe teren ,prin pământ bineînțeles. Eu nu sunt de acord că aceea conducta sa fie acolo. E proprietatea mea și nu vreau pur și simplu aceea conducta acolo. Pot sau nu să o scot și să opresc apa? Menționez că nu există nici un acord scris cum că cineva e de acord că aceea conducta sa treacă pe la mine pe proprietate.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Focia , Avocat 09:46, 15 Iulie 2024
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe vremuri, nu era nevoie de acordul scris, conta cuvântul. Cred ca va e clar ca fara acordul mamei dvs nu ve ea nimeni sa sape la ea în curte.
Daca chiar va încurcă asa tare, vb cu vecinii sa tragă alte țevi prin curțile lor.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata doamna, Apreciez ca nu prezenta fizica a tevii va deranjeaza ci faptul ca trece pe la dumneavoastra prin proprietate. Cred ca o solutie mai buna ar fi sa percepeti chirie pentru acea teava, care sa va aduca ceva venituri. Daca nu le convine, vor renunta ei de buna voie. Cred ca ati putea face o notificare celor 4 printr-un cabinet de avocatura. Succes!
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar de fapt, cu ce va deranjeaza? Se aude noaptea susurul apei care trece prin teava si nu puteti dormi? (glumesc, desigur).
Asa cum se spunea mai sus, mai demult CUVANTUL tinea loc de contract... Frumos ar fi (si omenesc) sa permiteti vecinilor sa foloseasca acea conducta pro bono, adica gratis!
De fapt, ipoteza mea referitoare la situatia reala este ca sau v-ati certat cu unul din vecini si vreti "sa-l aranjati" lasandu-l fara apa sau ati vrut si Dumneavoastra sa va intepati la conducta (à propos, aveti acum alimentare cu apa independenta de acea conducta) si ati fost refuzat. Si atunci sa moara si caprele vecinilor, dupa buna mentalitate neaosa...
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua !
Va atasez extras din Codul civil care precizează temeiul de drept al situației dvs.
Pe scurt, lipsa unui acord și a unei despăgubiri vă dă dreptul să solicitați operatorului intreruperea conductei, însă o eventuală acțiune în instanță le va permite să o refolosească, cu stabilirea unei despăgubiri.

Art. 621. -
(1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.
(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.
(4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale subterane, în cazul în care acestea sunt utilităţi noi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Utilitati publice - furnizarea energiei termice Dan_D Dan_D Vă rog să aveți amabilitatea de a-mi răspunde la următoarea întrebare: - Codul Civil în vigoare conține la articolul 621 următoarele ... (vezi toată discuția)
Conventie de constituire drept de uz pentru trecere utilitati pe o cale de acces cu proprietari in diviziune. Potorac Constantin Potorac Constantin Este suficient obtinerea unui drep de uz pentru trecere utilitati pe o cale de acces in diviziune , de la unul din proprietari, sau este nevoie de acordul ... (vezi toată discuția)
Acces utilitati Tamara Cobzariu Tamara Cobzariu Cum este legal sa pot beneficia de toate utilitatile administrative,daca calea mea de acces (drept servitute pietonal si cu autoturismul)este proprietate ... (vezi toată discuția)