Vreau sa ma apuc sa investesc pe BVB si explorez daca sa fac asta pe Persoana Fizica sau SRL
As avea 2 nelamuriri:
1. Daca un SRL micro (platitor impozit venit 3%) cumpara actiuni si obligatiuni (investeste) printr-un broker autorizat ASF devine automat platitor impozit profit?si cand se intampla asta? doar in momentul cand vinde portofoliu de actiuni? Sau din momentul in care incepe sa cumpare?
2. Daca societatea mea (SRL) e platitoare de TVA, atunci cand vand din portofoliu de investitii va trebui sa platesc TVA-ul catre bugetul de stat? sau sunt scutite de TVA tranzactiile?
Multumesc de raspuns si rapiditate.
Punctul 2 e lamurit, am inteles ca daca eu sunt platitor de TVA nu se va aplica TVA atunci cand scot bani.
In schimb la punctul 1 nu am reusit sa imi dau seama din raspuns daca:
a. Firma va trece automat la impozit pe profit (daca ea era platitor impozit venit)
b. Si daca la punctul a este DA, cand se va intampla asta?(Atunci cand fac prima cumparare de actiuni sau prima vanzare din ceea ce am acumulat)
Nu se discuta în sensul gândit de dumneavoastra. Ramane asa micro cum e la momentul când semnați contractul cu brokerul si începeți sa cumpărați actiuni.
Dar nu va gândiți sa faceți asta pe firma. Acțiunile vor aparține firmei, nu dumneavoastra. De exemplu dacă vreți sa închideți firma, va trebui automat sa vindeți acțiunile și asta, mai ales dacă va prinde la un moment când preturile de tranzacționare fa dezavantajează, va fi cu pierdere mare.
Investiția în actiuni trebuie s-o priviți pe termen lung. De la 5 sau 6 ani în sus. De unde știți dumbeavoastra ca situația firmei nu cumva va impune ca o necesitate vitala. Închiderea ei mai devreme. De exemplu. De ce sa legati investiția la bursa de activitatea și implicit de soarta firmei. Și cine știe ce reglementari în domeniul impozitării firmelor nu vor apărea de la anu. Venitul din castigul la bursa întra automat în veniturile firmei, urmând sa fie impozitate la grămadă.