avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Persoana fizica ce nu este angajata.
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Persoana fizica ce nu este angajata.

Avem o persoana fizica ce nu este angajata. Pentru veniturile acesteia, altele decat cele din salarii (ex: chirii, etc), daca incaseaza anual sume nete de minim 39.600 Lei (reper valabil an 2024) datoreaza si CAS (Pensie) de 9.900 sau 19.800 Lei/an. Daca AR fi fost angajat, pentru aceste alte venituri NU datora CAS suplimentar celui deja colectat lunar din salariul sau.

Curiozitati fiscale:
1) care este momentul la care dpdv fiscal este verificat (se autoverifica!) daca datoreaza CAS (=daca este si angajat?), pentru alte venituri nonsalarii ce depasesc plafoanele?
2) daca contractul de munca este pe o perioada determinata sau nedeterminata, poate avea vreun impact fiscal asupra acestui posibil CAS suplimentar?

Statutul de angajat se poate modifica intre momentul incasarii acelor alte venituri si momentul declararii/exigibilitatii CASului si de aici sunt izvorate curiozitatile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2024
IPS, Consultant credite si finantari
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:06, 13 Iulie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La venitul din inchiriere, doar contribuția la sănătate trebuie avuta în vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa sistem real, calcul taxe de la infintare pana la radiere intr-un an fiscal. Psv250988 Psv250988 Buna ziua. Daca am PFA in sistem real infiintat pe 8 Februarie 2024, iar pe la mijlocul lunii Decembrie 2024 voi solicita radierea. La calcularea taxelor, care ... (vezi toată discuția)
Pfa si angajat in 2024 ??? nu gasesc un raspuns ... Dozzzer Dozzzer PFA si Angajat in 2024 ??? buna...nu reusesc sa gasesc un raspuns clar nicaieri...asa ca sper sa ma puteti lamuri... sunt Angajat Norma Intreaga 8h si am ... (vezi toată discuția)
Vă rog frumos să mă ajutați. ce taxe trebuie ... Ionela Flory Ionela Flory Bună ziua! Vă rog frumos să mă ajutați. Ce taxe trebuie sa platesc daca am un job freelancer in Romania. Mentionez ca sunt cetatean italian si ... (vezi toată discuția)