avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile concediu de odihna: Vreau sa ma ajutati si pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile concediu de odihna: Vreau sa ma ajutati si pe mine pentru ...

Zile concediu de odihna: Vreau sa ma ajutati si pe mine pentru urmatoarea situatie. Pot recupera niste zile de concediu de odihna pe care am fost fortat sa le iau din cauza angajatorului? Pe scurt, eu am o pozite de agent si fac si deplasari. Am avut o situatie in care trebuia sa ma deplasez intr-o localitate, firma platea cazarea si deplasare, dar mai putin mesele. Am solicitat companiei sa imi deconteze si mesele, deoarece cei 50 de lei diurna nu acopera cele 3 mese zilnice, dar au refuzat. Am venit si cu alte alternative, le-am explicat ca am o situatie financiara destul de complicata si daca plec in deplasare nu am bani de mancare. Activitatea mea fiind una de efort fizic si in plus, aceasta activitate pt care trebuia sa ma duc sa o fac nu este prevazuta in contract si nici in fisa postului, drept pt care le-am facut si o adresa. Care sunt alternativele pentru recuperarea acestor zile de concediu?
Va multumesc pt timpul acordat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:32, 14 Iulie 2024
Daca ati efectut acele zile de CO , nu mai aveti posibilitatea sa le recuperati ...Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Chiar si in contextul in care, dupa cum am mentionat mai sus, deplasarea pentru acea activitate pe care trebuia sa o fac nu se regaseste nici in fisa postului si nici in contract? Eu am trimis mail oficial firmei in care am mentionat ca imi iau acele zilele libere pt ca nu am bani sa cheltui din propriul buzunar pt a acoperi costul meselor si ca in urma refuzului lor sa ma ajute financiar, din bugetul firmei, ma vad obligat sa imi iau zilele de concediu.
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2024
Eduard1990, utilizator
Chiar si in acest context .

1. Delegarea este o măsură obligatorie pentru salariat, a cărei nerespectare poate atrage răspunderea disciplinară a acestuia, inclusiv desfacerea contractului de muncă.

2. Va redau mai jos cateva aspecte legate de refuzul delegarii :
Un angajat poate avea motive temeinice pentru a refuza ordinul de delegare sau detaşare, chiar dacă el a fost legal ordonat. Angajatul ar putea invoca, de exemplu, fie starea precară a sănătăţii sale, care s-ar înrăutăţi într-o altă localitate din cauza climei deosebite, fie faptul de a se afla în cursul unui trata­ment medical în localitatea unde prestează munca.

În mod firesc, unitatea nu trebuie să aplice măsura desfacerii contractului de muncă fără să-şi formeze ea însăşi convingerea asupra faptului dacă refuzul angajatului de a executa ordinul de delegare sau detaşare este justificat sau nu.

Într-un caz de refuz al delegării, Tribunalul Suprem a decis că instanţa de trimi­tere este obligată să ordone probele necesare pentru a se stabili dacă, într-adevăr „intimatul este bolnav şi, în caz afirmativ, dacă boala de care suferă îl împiedică să presteze munca la întreprinderea unde fusese detaşat, în condiţiile art. 15 din Codul muncii, care este un text de aplicare generală, adică fără a i se periclita grav sănătatea, precum şi dacă la această întreprindere nu era totuşi posibil să presteze munca ziua, în cazul în care nu putea să lucreze în schimb de noapte.
Dacă se va stabili că refuzul angajatului a fost nejustificat, măsura desfacerii contrac­tului de muncă va fi menţinută ca legală“ (Trib. Suprem, col. civ., dec. nr. 1365/1965, în Culegere de decizii 1965, p. 168—169).

Un motiv justificat de a refuza delegarea sau detaşarea, mai ales cînd ar fi de lungă durată, l-ar putea constitui împrejurarea că angajatul urmează învăţămîntul seral, mediu sau superior. În acest sens, a se vedea: M. Constantinescu şi St. Ciobotaru, Delegarea şi detaşarea angajaţilor, în „Justiţia nouă“ nr. 7/1965, p. 84; V. I. Câmpianu şi G. N. Vasu, încheierea, modificarea şi încetarea contractului de muncă, Editura ştiinţifică, Bucureşti, 1965, p. 91—92.

Potrivit unei păreri deja exprimate, dacă motive temeinice de natură a-l îndreptăţi pe angajat să refuze plecarea în deplasare ar exista încă din momentul încheierii contractului de muncă, presupunînd că aceste motive ar ţine de o stare de durată a angajatului (vîrsta, infirmitate, boală, sarcini familiale deosebite sau alte asemenea împrejurări), se va putea prevedea chiar prin contract că angajatul nu va putea fi trimis în delegare sau detaşare, cu condiţia ca o atare clauză să fie compatibilă cu interesele unităţii (a se vedea L. Miller, S. Ghimpu, Delegarea, detaşarea şi transferarea angajaţilor, Editura ştiinţifică, Bucureşti, 1966, p. 712).

Sursa : [ link extern ] /
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Deplasare
Definiție: Deplasarea este actul prin care un angajat este trimis de angajator să își desfășoare activitatea în afara localității în care își are locul obișnuit de muncă, pentru îndeplinirea unor sarcini de serviciu.
iar
Delegație Definiție:
Delegarea reprezintă actul prin care un angajat este trimis temporar de către angajator să își desfășoare activitatea într-un alt loc decât locul său obișnuit de muncă, pentru o perioadă determinată de timp.
Eu fac referire la deplasare, nu delegatie. Eu am refuzat sa ma duc sa mai prestez o activitate, care nu este trecuta in contract si nici in fisa postului. Conf codului muncii art.17 lit b si art. 41 l;it c , eu nu sunt obligat sa desfasor activitati care ies din sfera fisei postului. Iar ca atare, datorita abuzului firmei, am fost nevoit sa iau zilele acelea libere. Este ceva ce imi scapa si nu inteleg?
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2024
Eduard1990, utilizator
1. Deplasarea nu este mentionata in Codul Muncii

2. Deplasarea este asimilata delegatiei.

3. Niciunul din articolele mentionate de dvs nu reglementeaza ceea ce ati postat.

4. Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
....
c) să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalității lor;
......
- art.40 alin.1 lit.c C.mun. -

~ final discuție ~