avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Am o întrebare referitoare la Declarația privind ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Am o întrebare referitoare la Declarația privind beneficiarii ...

Am o întrebare referitoare la Declarația privind beneficiarii reali ai unui ONG.

Detalii:
ONG deschis în luna mai 2024.
Cod CAEN 9499 (activități culturale, educative, promovarea culturii etc)
3 membri fondatori (nu avem alți membri).
Înregistrat în registrul asociațiilor, înregistrat la ANAF.

Am încercat să deschidem un cont bancar astăzi și ni s-a spus că nu putem deschide fără să avem dovada de la Ministerul Justiției conform căreia am declarat beneficiarii reali. Noi nu știam că este nevoie de așa ceva.

Ne puteți spune vă rog:

1. Este obligatoriu să facem această declarație?
2. Dacă da, unde o putem face și ce trebuie să spunem în declarație?
3. Este un termen limită de depunere a acestei declarații?
4. Există alte considerente pe care trebuie să le luăm în considerare?

Vă mulțumesc anticipat!


Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:38, 6 August 2024
Dacă ONG e constituit numai din persoane fizice, nu are obligația depunerii declarației privind beneficiarul real.
Informați banca în consecință, legea s-a modificat de acum patru ani:

ORDONANȚĂ nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociații și fundații
"Articolul 34^4
(1) Ori de câte ori intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, asociația sau fundația are obligația de a comunica Ministerului Justiției datele de identificare ale beneficiarului real, în vederea înregistrării actualizării evidenței privind beneficiarii reali ai asociațiilor și fundațiilor.
(la 05-12-2020, Alineatul (1) din Articolul 34^4 , Capitolul IV a fost modificat de Punctul 24, Articolul I din LEGEA nr. 276 din 27 noiembrie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1166 din 02 decembrie 2020 )

(1^1) Sunt exceptate de la obligația depunerii declarației prevăzute la alin. (1) și la art. 7 alin. (2) lit. d) sau, după caz, la art. 17 alin. (2) lit. d):
a) asociațiile sau fundațiile constituite/conduse doar de persoane fizice, atunci când singurii beneficiari reali sunt cei prevăzuți în statut. În acest caz, în lipsa depunerii declarației privind beneficiarul real, Ministerul Justiției este obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali pe baza documentelor care însoțesc cererea de înscriere a modificării care implică și schimbarea beneficiarilor reali;

b) asociațiile de dezvoltare intercomunitară, astfel cum sunt definite de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, precum și structurile federative formate de acestea.
(la 05-12-2020, Articolul 34^4 din Capitolul IV a fost completat de Punctul 25, Articolul I din LEGEA nr. 276 din 27 noiembrie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1166 din 02 decembrie 2020 )".

(s.n.)
IN principiu NU aveti obligatia de a fi depus la Judecatorie, la infiintare, ca document separat, o declaratie privind beneficiarii reali, insa trebuia undeva expres mentionat faptul ca nu exista alte persoane care sa intre in definitia actuala legala a beneficarilor reali in afara persoanelor a caror date complete de identificare si contact sunt trecute in statut ( membri asociati, membri ai COnsiliului Director.....). Sunt cazuri cand Judecatoria, constatand ca nu s-a declarat expres acest fapt, a interpretat ca asociatia si-a asumat implicit ca intra in sfera acelei exceptii si nu a mai solicitat declaratie ca document distinct sau mentiune expresa in cerere sau in alt document, dar ulterior bancile sau altii sa insista ca vor o asemenea declaratie... Oricum la Ministerul Justitiei se depun doar declaratii de modificare, in cazul cand ulterior infiintarii intervin modificari, deci daca ati infiintat-o in mai 2024 si nu s-au primit noi membri nici nu s-a modificat componenta Consiliului Director , nu era nici un motiv sa depuneti vreo declaratie la Ministerul Justitiei - probabil ca functionarul de la banca nu cunoaste bine legislatia, se intampla foarte des cand e vorba de ONG .,... DAR daca motiveaza ca in actele constitutive incuviintate de Judecatorie nu e expres consemnat ca nu sunt alti beneficiari reali decat prsoanele care sunt nominalizate si le sunt indicate datele de identificare in Statut, oarecum are dreptate si va trebui sa trimiteti la Ministerul Justitiei o declaratie in acest sens, cu beneficiarii reali, de tip tabelar, cu datele acestora conform listei de categorii de informatii prevazute de art. 7 alin.(2) lit.d) din OG 26/20000. Insa legea prevede expres ca se poate trimite pe orice cale, si prin e-mail ( Art. 34^4 alineat 2 din OG 26/2000 - " Declaraţia privind beneficiarul real poate avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică şi poate fi comunicată fără nicio altă formalitate, prin mijloace electronice, cu semnătura electronică sau prin servicii de poştă şi curier." deci banca nu poate pretinde sa ii prezentati stampila la registratura de depunere la Ministerul Justitiei. daca ati trimis prin e-mail acel tabel......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire privind declararea beneficiarului real intr-o asociatie in 2023 leonardmihael leonardmihael Buna ziua, Sunt presedintele unui ONG (Asociatie) fondat in 2011. In prezent ma confrunt cu urmatoarele neclaritati cu privire la declararea beneficiarului ... (vezi toată discuția)
Declaratii ong bogdandan85 bogdandan85 Buna ziua, aveti idee de legea 129/2019 unde asociaţiile şi fundaţiile trebuie să comunice Ministerului Justiţie, printr-o declaraţie autentică ... (vezi toată discuția)
Modificări og 26 / 2000 privind asociațiile și fundațiile prin legea 129 / 2019 radumititean radumititean Recent au aparut modificari importante in Ordonanta Guvernului nr. 26 / 2000 cu privire la asociatii si fundatii, prin art.53 din Legea 129 / 2019, intrata in ... (vezi toată discuția)