avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTRACT INTERNSHIP CU CLAUZA?!!! B.ziua! Sunt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTRACT INTERNSHIP CU CLAUZA?!!! B.ziua! Sunt student in an terminal si vreau sa inchei un contratct ...

B.ziua!
Baiatul meu este student in an terminal si vrea sa incheie un contract de INTERNSHIP pe o perioada de 6 luni cu o firma pentru un post de Java Intern.
Aceasta il va plati timp de 3 luni de zile cu 400$ brut (adica 1200 lei net) si urmatoarele 3 luni cu 600$ (cel putin aceasta este oferta).
DAR... i s-a spus faptul ca daca accepta sa semneze contractul de internship va avea o clauza prin care va fi obligat sa ramana la ei sa lucreze timp de 1 an de zile pentru 800$ pe luna (sal.minim pe economie).

Este legal ca in contractul de Internship sa existe o CLAUZA prin care sa il oblige sa ramana la ei timp de inca cel putin 1 an de zile?? Nu este ABUZIVA aceasta clauza?

Nu poate face Internshipul linistit si abia apoi sa decida ce va face?

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2024
madalinale, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:05, 30 Iulie 2024
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordinul; nr. 2.004 din 9 august 2018 privind aprobarea modelelor-cadru ale certificatului și contractului de internship, precum și al cererii pentru solicitarea primei de promovare a angajării stabileste modelul xde contract .

La încetarea contractului de internship, părțile pot conveni ca activitatea să continue prin încheierea, în condițiile legii, a unui contract individual de muncă.

In opinia mea, este o clauza abuziva....
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc mult pt raspuns.
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca baiatul incheie facultatea cu suficiente cunostiinte care sa ii permita sa se angajeze la orice firma, de ce are nevoie de internship? Doar pentru a fi indrumat de o firma (adica una sau mai multe persoane din firma isi vor pierde timpul sail invete ce nu a invatat la facultate, din varii motive), ca apoi internul sa le spuna "bye bye" ducandu-se la o alta firma?
Eu cred ca firma care ii ofera internship-ul vrea sa conteze pe el si DUPA incheierea stagiului. De aceea ii ofera printre altele si un salariu (mic, mare, sunt bani pe care ii plateste firma, nu sfantul duh..;). Aceasta desi internul mai mult ca sigur va aduce ZERO profit pentru firma in perioada de internship.
Nu cred ca exista in Romania zilelor noastre multe firme care sa faca mecenat...

Poate ca eu gresesc, dar repet, daca are suficiente cunostiinte, cea mai buna optiune este sa nu se duca la internship, ci sa isi caute sa se angajeze la o alta firma.
Spre informare...
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2024
andrei2005, utilizator
Eu am intrebat despre LEGALITATEA faptului de a obliga un student ca dupa internship sa semneze un contract pe 1 an de zile.

Daca vreti sa discutam celelalte aspecte, de moralitate, echitate si ce mai vreti dvs., atunci:

1) Baiatul este student in an terminal, nu termina anul acesta, ci la anul. Contractul de Internship presupune acumularea de cunostinte practice in TIMPUL facultatii, el EXISTA, deci nu inteleg intrebarea dvs ... "de ce are nevoie de internship?"... Simplu, pentru ca el EXISTA!
2) Este posibil ca el sa vrea sa ramana la firma respectiva, DAR ESTE LEGAL sa fie obligat? Nu stie CUM si CE va face acolo, el isi doreste sa faca programare Java, nu este normal ca atunci cand te angajezi sa vezi exact CE atributii vei avea??
3) Firma respectiva foloseste internii pentru activitatile din cadrul firmei, ASA INVATA STUDENTUL, asadar nu as spune ca "internul mai mult ca sigur va aduce ZERO profit pentru firma in perioada de internship", nu mai vorbim de faptul ca firmele primesc niste subventii pt elevi/studenti.

Asadar... nu inteleg atitudinea dvs. Multumesc.
Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

~ final discuție ~