avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare promisiune bilaterala vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare promisiune bilaterala vanzare-cumparare

Buna, am o situatie cu o promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare imobil.

Recent am inceput procedurile pentru a achizitiona un imobil cu credit ipotecar. Am ajuns in stadiul de evaluare al apartamentului, dar proprietarii au zis ca la notar ei vor sa primeasca partea pe care o platesc eu in EUR fiindca "In promisiune asa este specificat". Acum eu va lasa ici aliniatul la care se refere ei :

"Pana la data de ....... promitentul cumparator se prezinta in fata notarului public, impreuna cu promitentul vanzator , moment in care se incheie contractul autentic de vanzare cumparare. Suma de 70000 de euro se va achita partial din sursele proprii ale promitentului cumparator si partial din credit ipotecar sau orice fel de credit contractat de cumparatorul promitent, in termenul stabilit de banca creditoare , dar numai dupa finalizarea intabularii dreptului de proprietate in favoarea cumparatorului si a dreptului de ipoteca in favoarea bancii finantatoare."

Conform acestui aliniat , sunt obligat sa platesc in EUR? A se tine cont ca nu s-a discutat cu mine acest detaliu numa acum in ultimele zile inainte de semnare.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DenissZBC , utilizator 21:51, 17 Iulie 2024
Salutare!

Din câte înțeleg, între dumneavoastră și actualii proprietari a fost încheiată deja o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare a imobilului în care prețul prevăzut era stabilit în euro și acum urmează să încheiați contractul de vânzare-cumpărare. Odată ce ați încheiat această promisiune, se presupune că ați citit clauzele și ați fost de acord cu ele. (art. 1669 C.cv.)

Se pune problema dacă dumneavoastră v-ați aflat în eroare (art. 1207 alin. (2) pct. 2 C.cv.) Conform art. 1208, contractul (intră aici inclusiv promisiunea) nu poate fi anulat dacă faptul asupra căruia a purtat eroarea putea fi, după împrejurări, cunoscut cu diligențe rezonabile. Cu alte cuvinte, dacă alineatul pe care aceștia îl invocă exista în promisiunea de a contracta la momentul încheierii ei (deci v-ați manifestat voința de a încheia această promisiune), iar dumneavoastră ar fi trebuit să cunoașteți conținutul acestei clauze, nu puteți invoca acum că nu știați de fapt că plata se va face în euro și nu în lei.

Mai multe despre promisiunea de a contracta, vedeți în art. 1279 din Codul civil. Citiți cu atenție alin. (3).

~ final discuție ~