avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Ordonanta 95/2024 privind legea educatiei
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Ordonanta 95/2024 privind legea educatiei

Bună ziua,

Ajutati-ma va rog cu idei legale prin care cresa/grădiniță privata la care am copilul inscris in varsta de 2 ani sa acorde acces în continuare la camerele de supraveghere conform contractului semnat de ei cu mine. (Au acord gdpr de stocare a datelor) ...ei mi-au dat sec mesajul urmator: "
În contextul recentei intrări în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2024 pentru modificarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023, (,,OUG nr. 95/2024”), aprobată și dezbătută în cadrul ședinței de Guvern din 28.06.2024 si publicata în Monitorul oficial nr. 614 din 29 iunie 2024, vă facem cunoscute următoarele:
- Se introduce obligația de a utiliza numai camere sau dispozitive de supraveghere configurate cu circuit închis, care nu permit configurarea sau accesul din afara unității de învățământ. Din această perspectivă, Ministerul Educației stopează acordarea accesului părinților, în timp real, la imaginile difuzate prin camerele de supraveghere instalate în unitatea de învățământ ( Art 66 (5) b. asigurarea securității și confidențialității înregistrărilor audio-video c. stabilirea condițiilor tehnice, astfel încât datele cu caracter personal să nu fie diseminate în spațiul public (6) b. de a utiliza numai camere sau dispozitive de supraveghere configurate cu circuit închis, care nu permit configurarea sau accesul din afara unității de învățământ (7) Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video garantează caracterul confidențial și privat al înregistrărilor audio-video.(8) Înregistrările audio-video din spațiul școlar prevăzut la alin. (4) nu pot fi comercializate și nu pot fi făcute publice).
- Persoanele care formulează cereri de acces nu vor mai putea obține (așa cum instituie RGPD „operatorul furnizează o copie a datelor cu caracter personal care fac obiectul prelucrării”) o copie a datelor cu caracter personal ce rezultă din activitatea de monitorizare audio-video, ci vor putea solicta numai vizualizarea acestora. (Art. 66 (9) Accesul la înregistrările audio-video se face în baza unei cereri scrise, motivată, aprobată de directorul unității de învățământ, numai prin vizualizarea acestora, de către următoarele categorii de persoane:a) părintele sau reprezentantul legal al elevului minor, elevul major sau personalul unității de învățământ preuniversitar;b) reprezentații DJIP/DMBIP, ai Ministerului Educației și ai direcției generale de asistență socială și protecția copilului;c) psihologul/consilierul școlar din unitatea de învățământ preuniversitar, cu acordul părintelui sau reprezentantului legal al elevului minor sau al elevului major).
Având în vedere aceste prevederi, și faptul că Ordonanța este deja în vigoare, vă informăm că suntem nevoiți să întrerupem accesul părinților la vizionarea in timp real a imaginilor difuzate prin intermediul camerelor de supraveghere. Imaginile vor fi in continuare stocate si pastrate in unitate conform reglementarilor in vigoare." Chiar nu se poate face nimic...din câte observ este un extras din art.66 al Ordonanței...dar înțeleg ca se aplica tuturor și stat și privat ...nu lor cu precădere...ei practic se folosesc de acest pretext ca să ascundă mizeria sub pres? Menționez ca săptămâna trecută au avut loc incidente neplăcute de traumatizare a unui minor de 2 ani si familia respectiva i-a amenințat cu mass media...acum mesajul asta pare ca le cade mănușă...si sunt bucuroși de asta..eu înțeleg ca sunt acreditați de Ministerul Educației.. e ok dar parca se exagerează...părinții nu pot solicita oare sa li se ofere acces în continuare? Oricum accesul îl primim strict pt clasa în care ai propriul copil..nici gând în alta parte (hol, curte gradinita, sala de mese etc)

Mulțumesc mult pt răspunsul oferit!
Cel mai recent răspuns: rev3enge , utilizator 11:23, 17 Iulie 2024
Art.66 OUG nu prevede nicio mentiune cu privire la intreruperea accesului .

Accesul la înregistrările audio-video se face în baza unei cereri scrise, motivată, aprobată de directorul unității de învățământ, numai prin vizualizarea acestora, de către următoarele categorii de persoane:
a) părintele sau reprezentantul legal al elevului minor, elevul major sau personalul unității de învățământ preuniversitar;
b) reprezentații DJIP/DMBIP, ai Ministerului Educației și ai direcției generale de asistență socială și protecția copilului;
c) psihologul/consilierul școlar din unitatea de învățământ preuniversitar, cu acordul părintelui sau reprezentantului legal al elevului minor sau al elevului major.

Cererea trebuie să conțină și perioada de timp corespunzătoare înregistrărilor care se solicită.
De acord ca OUG 95 prevede sa ofere accesul pt vizionare parinteluiprin cerere scrisa..dar eu întreb dacă se mai poate face ceva (o modificare prin ROI..ROF ma gandeam) pt a avea acces permanent la camera din sala de clasa ( aveam acces printr-o aplicatie pt vizualizare si era doar video)...pt ca un copil de 1-3 ani clar nu vorbește ..iar incidentul de sapt trecuta s-a soldat doar cu urlete la el, trântit pe scaun și umilire în fata celorlați copii speriați ( adică nu exista nicio urma)..ori eu ca părinte dacă nu vad în timp real acele imagini ..cum îmi dau seama de traumele suferite de copil???Conducerea poate spune orice ...ca mi se pare...ca am idei..etc...eu înțeleg prin aceasta OUG ca Ministerul Educației eșuează să realizeze un cadru legislativ coerent, în linie cu reglementarea europeană, anume Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE („RGPD”). Greșesc cu ceva? Mulțumesc mult pt răspunsul dvs !
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2024
rev3enge, utilizator

~ final discuție ~