avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... FOND DE PENSIONARE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

FOND DE PENSIONARE

Buna ziua!As dori o cosultatie in legatura cu cazul meu,va rog!Timp de 21 de ani am lucrat la Magazinul Unirea.Am plecat in Spania,unde lucrez legal incepind din 2004.As dori un sfat in legatura cu viitoarea mea pensionare(am doar 47 de ani,dar as vrea sa-mi asigur batrinetea).Nu stiu ce sa fac:1)sa-mi adaug anii-vechime de aici,din Spania,la cei din Romania;2)sa-mi fac 15 ani vechime in sistemul spaniol pt a iesi la pensie(cu sublinierea ca,actualmente,guvernul spaniol dezbate problema amplierii perioadei muncite la 20 DE ANI,si pina atunci ADIO,PENSIE!);3)sa imi platesc asigurarile in Romania,in paralel cu munca in Spania.Daca ma sfatuiti sa imi platesc asigurarile in Romania,spuneti-mi,va rog,calea pe care o am de urmat-DE UNDE SA INCEP!Cu speranta ca nu v-am plictisit,va multumesc anticipat pentru raspuns!:luck:
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:10, 5 Februarie 2010
1. Eu zic ca ar fi bine sa va asigurati in tara pensia, pentru a nu avea surprize.
2. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
3.Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
4. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
5. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
6. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Eu zic sa platiti contributiile si in Spania si in Romania. Daca nu avem inca acord bilateral cu Spania, vom avea pana cand veti implini dvs. varsta standard pentru a beneficia de o categorie de pensie.

Stagiile realizate in Spania vor fi recunoscute si in Romania. Veti putea beneficia de pensie comunitara, indiferent carui stat o solicitati, cu recunoasterea tuturor stagiilor de cotizare realizate.

Puteti sa beneficiati de o pensie si din partea statului spaniol, in conditiile legislatiei de acolo, si puteti sa beneficiati de o pensie pentru limita de varsta si din partea statului roman cand veti implini varsta standard de pensionare (stagiul minim de cotizare il aveti deja).

Indiferent ce varianta alegeti, nu aveti decat de castigat.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara druschimihaela druschimihaela buna ziua lucrez in spania si vreau sa inchei un contract de pensii cu casa de pensii din romania dar mi s-a zis de catre un functionar al casei de pensii ... (vezi toată discuția)
Pot sa ma asigur? moshulica moshulica buna seara, as dori un sfat in urmatoarea problema> o persoana care nu a lucrat niciodata, nu are carnet de munca, poate sa depuna, lunar, sau la o perioada ... (vezi toată discuția)
Pensie gabytza maria gabytza maria Mama nascuta la data de 23 septembrie 1953 are o vechime de 9 ani si 8 luni.Poate beneficia de pensie dupa noua lege a pensiilor???????? (vezi toată discuția)