O întrebare despre garanția contractului de închiriere. Locuiesc in Romania de mai bine de 20 de ani si, sincer, nu mi s-a înapoiat niciodată garanția, la sfârșitul contractului, cu scuze ireale.
Întrebarea este: garanția este o suma pe care proprietarul o are la dispoziție si face ce vrea din ea, un fel de suprapreț la chirie, sau exista vreo lege (ca în Italia, spre exemplu) care obliga proprietarul sa documenteze daune primite / cheltuieli făcute, si sa restituie eventuala diferența?
Retinerea garanției ar trebui justificata de plata unor facturi restante,la utilități,întreținere,pt acoperirea unor eventuale daune aduse imobilului,mobilierului,aparaturii electrocasnice etc.
Silvy93
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua,inteleg ca sunteți italian.Ce sa va spun ( il deposito cauzionale),se da înapoi in Italia ( dar mie chiriașul mi-a rupt o măsuță de sticla,a murdărit salteaua de s-a ge ,pipi etc,copri materasso,lo stendino.,și pentru asta i-am reținut ( puțin zic eu 200 euro).Problema este ca în Italia chiriașul intră în casă cu avansul și pe urmă nu mai plătește ( nu toți),asta e legea în Italia,și nu e o lege bună.
Buna ziua !
Cand am avut chiriasi , si eu am solicitat o garantie egala cu c-val unei chirii pe o luna .Va spun si de ce ,
Intretinerea la bloc , in principiu se afiseaza cu o luna in urma . Acea garantie era folosita partial , pentru plata intretinerii pe luna in care chiriasul a consumat , dar a plecat fara sa ma plateasca . In cazul meu , am avut evidenta datoriilor , iar suma perceputa in plus a fost restituita chiriasului , prezentand si calculele respective ..
In cazul dumneavoastra , de ce nu-l intrebati pe proprietar , de ce va cere acea garantie .
Mentionez , ca eu am inchiriat o camera , in cealalta stand eu . Nu prea avea ce strica ,
Pentru Silvy93. Buna ziua. Chiar nu înțeleg ce legătura are asta cu Italia, sau cu Congo sau Zimbabwe. E adevărat, in Italia exista o lege, timp ca in aceasta tara încă n-am înțeles daca exista (asta era întrebarea mea). E ușor sa stabilim la ce trebuie o garanție, mai dificil este sa stabilim cine evaluează daunele si in ce procent e responsabil chiriașul in cazul in care bunurile deja aveau daune antecedente (recunoscute de proprietar si documentate). Eu nu cred ca, spre exemplu, pentru un "stendino" ați reținut întreaga suma a garanției (cum fac mulți), nu? Va fac un exemplu: când mi-am stabilit in Romania si eram cam naiv, am închiriat un birou. Atunci când l-am părăsit, am dat 2 luni de preaviz si am plătit tot, cu întreținere si cu tot. Ziua in care am mers sa-mi iau locurile, am găsit un lacăt uriaș sudat la ușa. Explicația a fost "Stimate domn, e adevărat ca ați fost cinstit si ați plătit tot, dar noi nu am găsit un alt chiriaș așa ca ținem bonurile dvs ca despăgubire". Așa am pierdut mobilier, Playstation, televizor, computer. E posibil ca nu exista o legea ca ne protejează de abuzuri? Impresia este ca "garanție" aici e un fel de cadou (fără taxe). Mersi pentru răspunsul, o zi buna.