avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie la limita de varsta sau continuarea activitatii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie la limita de varsta sau continuarea activitatii pana la 65 ani. Se poate opune angajatorul?

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns .
Peste 3 luni va trebui sa ies la pensie la limita de varsta. Eu doresc sa continui activitatea pana la 65 ani. Am inteles ca pot sa optez intre a iesi la limita, ori a continua pana la 65 ani.
Intrebarea este daca angajatorul se poate impotrivi vointei mele de a continua activitatea la program de 8 ore /zi pana la varsta de 65 de ani. A doua intrebare este : in cazul in care accepta sa lucrez in continuare, ma poate obliga in loc de 8 ore sa lucrez doar 4 ore /zi? spunand ca doar cu jumatate de norma ma accepta?!....Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:35, 20 Iulie 2024
1. Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani

Nu puteti continua activitatea decat in baza unui nou c.i.m..

2. Pentru continuarea activitatii este nevoie de acordul angajatorului.

3. Durata timpului de munca este cea mentionata in c.i.m. . Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea.
Eu am gasit acest articol, luat tot de pe avocatnet.ro: "Codul muncii a fost modificat, încă din 2018, ca urmare a unei hotărâri a Curții Constituționale a României (CCR) prin care s-a stabilit că femeile pot opta, dacă vor, să își continue raportul de muncă până la 65 de ani, fără ca angajatorul să se poată opune. Ce sa cred? Multumesc!
Codul muncii prevede că dacă salariata vrea să continue munca până la 65 de ani, ca bărbaţii, încetarea contractului de muncă nu va avea loc de drept la împlinirea vârstei standard de pensionare specifică femeilor. În plus, angajatorul pe care salariata l-a informat, în scris, că alege să continue munca şi peste vârsta standard de pensionare nu se poate opune acestei decizii.

În acest caz, salariata, deși îndeplinește toate condițiile de a deveni pensionară, poate rămâne în activitate, urmând să primească pensie după împlinirea vârstei de 65 de ani.
Lucia Tozaru
Redactor, avocatnet.ro
Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menținut în aceeași funcție maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă.

Art. 56 alin. (4) dC.mun., produce efecte specifice doar dacă angajatorul este de acord cu cererea salariatului de a lucra în continuare după momentul la care s‑ar putea pensiona la vârsta standard de pensionare încă maximum trei ani, cu prelungirea anuală a contractului individual de muncă.

Decizia Curții Constituționale nr. 387/2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 53 alin. (1) teza I din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și ale art. 56 alin. (1) lit. c) teza I din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

În considerentele cuprinse la pct. 36 din această decizie – referindu‑se la posibilitatea femeii de a cere prelungirea activității sale până la împlinirea vârstei de pensionare standard pentru bărbați – se arată că: „dispozițiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 sunt constituționale numai în măsura în care, la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată. În prima ipoteză, când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă în curs încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitat numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan”.

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iulie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
.....in concluzie voi putea continua activitatea pe acelasi contract cu un timp de munca de 8 ore/zi, pana la varsta de 65 ani, indiferent de vointa angajatorului. Problema de care ma temeam era ca in acest caz de mai sus, angajatorul sa nu ma conditioneze de a lucra doar 4 ore daca doresc continuarea pe acelasi contract, deoarece mi-a propus ca in cazul in care voi iesi la pensie la limita si doresc sa lucrez in continuare, va face un nou contract doar cu conditia sa fiu trecuta in cartea de munca cu 4 ore. Multumesc mult pentru raspuns.