avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, mai exista cumva desfacerea contractului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, mai exista cumva desfacerea contractului de munca cu ...

Buna ziua ,mai exista cumva desfaceri contractului de munca cu litera ,,i" ,unui coleg isa desfacut contractul ca nu a mai stat inca 20 de zile in preaviz .Cum ar putea rezolva problema pt .ca nu era cazul la el ,era destul de responsabil ,harnic nu lipsea nu avea atecedente.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:55, 24 Iulie 2024
Există o multitudine de posibilități de încetare a Contractului individual de muncă, însă nu îmi este clar ce s-a întâmplat din felul în care ați expus problema.
Mai exact ce temei, ce articol s-a indicat în decizia de încetare?

Av. Filimon Cristina
A plecat din ziua urmatoare nu a anuntat mai din timp


Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
In prezent lit. "i" este art.61 lit.a C.mun. .. insa o astfel de incetare a c.i.m. este posibila doar dupa o cercetare disciplinara prealabila.
Cu articolul A

Ia spus ca datorita faptului ca nu a stat in preaviz 20 de zile il va trece apsent nemotivat si ii va desface contractul cu litera ,,A " vechea lege ,,i"

Apsent nepotivat oare este posibil ,ca asa isa spus ca trebuia sa stea 20 de zile in preavi ,iar el daca nu sta il va pune nemotivat si ii se va desface cu i

Da am inteles dar se poate pe motiv d3 absentare ????
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nerespectarea de catre angajat a termenului de preaviz poate atrage raspunderea disciplinara a salariatului sau chiar raspunderea patrimoniala a acestuia daca prin absenta de la locul de munca ar aduce un prejudiciu angajatorului.

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Numarul de absente nemotivate la care se poate demara cercetarea disciplinara trebuie sa fie prevazut in Reg. Intern sau in c.c.m. aplicabil.

~ final discuție ~