avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Legalizare hotarare
Discuție deschisă în Executare silită

Legalizare hotarare


Buna ziua,

imi poate spune cineva, daca este utilizata practica urmatoare in vederea punerii in executare a unei hotarari care inca nu este redactata si care este definitiva (s-a dat doar solutia pe scurt si am certificat de grefa): legalizezi la tribunal hotararea de la fond pe care tribunalul sa aplice parafa respectiva si sa scrie: "definitiva, modificata prin decizia civila nr. conform certificat grefa" - in acest caz s-ar putea executa hotararea de catre executor si nu ar mai fi nevoie de asteptat comunicarea? Este o practica uzuala?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2024
Catalina2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Catalina2000 , utilizator 13:16, 24 Iulie 2024
Buna ziua

Nu veti obtine definitivarea hotararii, in modalitatea descrisa de dvs.
Aveti rabdare sa se comunice hotararea de la tribunal si doar dupa aceea, se poate cere aplicarea mentiunii definitiva.
OK, doar ca nu am specificat si faptul ca: in apel s-a modificat doar o parte , mentionandu-se in solutia pe scurt: "mentine in rest dispozitiile sentintei civile apelate" - practic acum sa cer legalizarea hotararii de fond, devenind executorie pe aspectele care au ramas definitive in urma pronuntarii solutiei de la apel (ex.stabilire domiciliu minor- aceasta a ramas la fel, pensia de intretinere - a ramas la fel) . Multumesc,
Este o practica uzuala?

Nu.
Nicio instanta nu va legaliza o hotarare in baza unui certificat de grefa.

Multumesc frumos de raspuns.

Dar, in aceasta situatie, imi puteti spune va rog, cum ar trebui sa procedez avand in vedere faptul ca SOLUTIA PE SCURT este fff ambigua, cati specialisti am intrebat cu privire la cum sa desfasor programul de vizita conform acestei minute, atatea pareri am primit, nimic concret.
-> Practic, ce repercursiuni juridice pot exista daca nu respecti o hotarare care nu a fost comunicata momentan ci a fost doar pronuntata, pentru care s-a dat doar solutia pe scurt ( si este definitiva, fiind hotarare data in urma apelului) ? ,

am nevoie de clarificari, le-am adresat instantei dar inca nu am primit niciun raspuns.

Astfel, consider ca este important sa astept hotararea motivata unde probabil ca se vor clarifica aspectele din solutia pe scurt, dar pot fi trasa la raspundere penala (pt ca fostul sot imi va face plangere in mod categoric) ?
Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva sorincapitanescu sorincapitanescu Buna ziua, O hotarare irevocabila data in ultima instanta de Curtea de Apel Bucuresti imi poate fi trimisa in forma redactata la domiciliul meu daca fac ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie. procedura DanyD DanyD Am de recuperat despagubiri civile acordate de catre o instanta penala intr-un dos. penal, in latura civila. Vreau sa investesc cu formula executorie. Ce ... (vezi toată discuția)
Care este deosebirea intre legalizarea sentintei si investirea cu formula executorie? in baza sentintei legalizate pot cere administratiei financiare returnarea taxei de poluare? qwerta qwerta Buna ziua ,am cistigat in contencios la tribunal recuperarea taxei de poluare ,iar Adm financiara a facut recurs acesta fiind respins de curtea de apel.Am ... (vezi toată discuția)