avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art 326 din CPP se refera la toti procurorii din ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art 326 din CPP se refera la toti procurorii din cadrul unui ...

Art 326 din CPP se refera la toti procurorii din cadrul unui Parchet?
Sunt persoana vatamata intr-un dosar penal care a fost clasat fara nici un motiv, precum si plangerea mea impotriva clasarii mi-a fost respinsa, la fel fara nici un motiv. Am reusit prin contestatie ca judecatoarea sa desfiinteze prin hotarare ambele ordonante de clasare si dosarul s-a intors pentru completarea urmaririi penale. Cum au fost fapte grave petrecute in dosar, am facut cerere la ICCJ bine motivata de mutare a dosarului la alt Parchet egal in grad, Aceasta mi-a fost respinsa pe motivul ca art 326 cpp poate dispune mutarea cauzei "ori de cate ori lipsa de impartialitate invocata de subsemnata se rasfrange asupra tuturor procurorilor unui Parchet, in mod colectiv." Ce inseamna acest lucru ca nu l-am gasit nicaieri in codul de procedura penala?
Cel mai recent răspuns: Kristina2023 , utilizator 11:52, 6 August 2024
Kristina2023 a scris:
Ce inseamna acest lucru ca nu l-am gasit nicaieri in codul de procedura penala?

Se aplica interpretarea (normei juridice penale) teleologica si sistematica si nu in ultimul rand doctrinara.

In cuprinsul art 326 Cpp se face trimitere la disp art 73 si 74 Cpp. Acestea din urma, se refera la solutionarea cererii de stramutare (procedura aplicabila si spetei dvs).
Mai departe, incompatibilitatea si stramutarea se afla tratate in aceeasi sectiune a Cpp, sens in care sunt incidente disp art 71 Cpp privind Temeiul stramutarii, care spune citez ...atunci când există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea judecătorilor instanței este afectată datorită împrejurărilor cauzei,.... Deci se vorbeste despre imparțialitatea judecătorilor instanței, deci a tuturor judecatorilor unei instante, si nu doar a unuia intrucat atunci era incidenta recuzarea si nu stramutarea. De aici inainte, cu minima imaginatie si logica, devine evident de ce vi s-a respins cererea privind trimiterea cauzei la un alt parchet.

Acum, stiu ca veti spune, bine bine, textele de mai sus se refera la judecatori, iar cererea mea (a dvs) se refera la procurori,,, si ca sa evitam discutiile inutile, tot din interpretarea legii reiese ca dispozitiile cu privire la judecatori, in speta dvs, se aplica si procurorilor precum si altor organe judiciare.
Va multumesc pentru raspuns! Mergand pe logica dumneavoastra, ar insemna ca se poate cere recuzarea procurorului in timpul efectuarii urmaririi penale, nu? :)) Stramutarea se refera la mutarea cauzei in timpul procesului penal (art 73), pe cand trimiterea cauzei la alt parchet art. 326 se refera la efectuarea urmaririi penale (cazul meu). Art.73 si 74 nu se aplica in cazul efectuarii urmaririi penale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu placere! Insa, va amuzati de pomana, pentru ca nu ati inteles situatia juridica in care se afla dosarul dvs. Posibil sa fie si vina mea in sensul in care v-am raspuns apreciind ca aveti oaresce intelegere juridica asupra spetei dvs. Adica v-am indicat chestiuni prea de fine tuning.

Va spun acum chestiuni juridice grosiere (nu neaparat pentru dvs ci pentru cititori).
Se poate cere recuzarea procurorului atat in timpul efectuarii urmaririi penale, cat si in timpul judecatii.
Procesul penal nu este sinonim cu judecata cauzei. Procesul penal debuteaza cu inceperea urmaririi penale (dupa unii chiar cu sesizarea penala). Procesul penal include deci, atat urmarirea penala, dar si faza de judecata.
Dispozitii din materia stramutarii se aplica si in cursul urmaririi penale, deci si trimiterii cauzei la un alt parchet.
In solutionarea cererii privind Trimiterea cauzei la un alt parchet se aplica dispozitii din materia stramutarii.
Daca nu aplici acele dispozitii de la stramutare nu ai cum sa solutionezi cererile privind ... suspiciunea rezonabilă că imparțialitatea judecătorilor instanței, a procurorilor in cazul spetei dvs este afectata ... si uite astfel stramutarea este incidenta in speta dvs aflata in urmarire penala. Normal ca aici sunt multe de explicat, insa nu mi-am propus sa tin un curs.

Dvs puteti sa va amuzati in continuare pentru ca va pricepeti, insa primul meu mesaj este corect si perfect valid.
Primul mesaj a fost in ajutorul intelegerii spetei dvs. Cel de-al doilea, este pentru cei care chiar vor sa inteleaga ceva.
Va multumesc pentru clarificari! Aveti dreptate ca eu confundam procesul penal cu trimiterea in judecata dupa efectuarea urmaririi penale. Si aveti dreptate nu am o pregatire juridica, ne-activand in domeniu.
Recuzarea procurorului se face prin cerere catre procurorul ierarhic superior? In caz afirmativ, inseamna ca niciodata nu va fi admisa o astfel de cerere, acesta fiind motivul pentru care se incearca stramutarea,

~ final discuție ~