avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua. In 2018 am dat in judecata casa de pensii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua. In 2018 am dat in judecata casa de pensii Pitesti ...

Buna ziua. In 2018 am dat in judecata casa de pensii Pitesti si neavind bani sa angajez un avocat am incercat sa fiu eu propiu avocat, si anume. Am facut scoala profesionala de icenici trei ani , o zi carte si o zi practica de 8 ore la mumca si dupa care la sfirsit am primit un cec de 1200 de lei. Intre timp arhiva a fost data foc de cei cara raspundea de ea si anume Autobaza 1 pitesti care intre timp s-a desfiintat . Am diploma de profesionala si carnet de munca si am lucrat 5 ani in intrepinderea unde am facut practica. La proces am pierdut si in luna a 2 anul asta am facut din nou cerere la casa de pensii sa mi se dea dreptul de vechime la pensie unde di curtea a validat in 2015 . As dorii sa angajez un avocat sa ma reprezinte ca sa cistig vechimea la pensie. Mai pot face ceva? Va multumesc anticipat.
.
Cel mai recent răspuns: Bibi29 , utilizator 07:05, 28 Iulie 2024
Asteptati raspunsul Casei de Pensii si , in functie de acesta, veti actiona in consecinta.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am facut in februarie cerere anul asta si am primit acelasi raspuns ca nu am dovada de plata la contributie.contractul a fost intre scoala cf pitesti si autoza 1 pitesti
Eu a trebuit sa lucrez 5 ani caci altfel plateam scolarizarea.deci casa de pensii pitesti a zis ca nu poate sa treaca vechime la pensie.ce trebuie facut.
Decizia 18/2015 ICCJ:
Perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată și a urmat cursurile unei școli profesionale:
1. anterior datei de 1 ianuarie 1949 va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurări sociale;

2. între 1 ianuarie 1949 și 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privința ucenicilor a existat obligația virării contribuțiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în măsura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;

3. după 1 ianuarie 1954 și până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare și vechime în muncă perioada practicii în producție.

3. Decizia nr. 18/2015 privind examinarea recursului în interesul legii formulat de Avocatul Poporului cu privire la interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale privind includerea perioadei de ucenicie în calculul vechimii în muncă nu face nicio referire la perioade de dupa 01.04.2001.

Despre ce perioada este vorba?
Mentionez ca am facut profesionala 1963-1967 de ucenici, adica scoala profesionala de icenici cf. Pitesti
Am pierdut in judecata in 2018 si am primit decizie definitiva ca nu se pune vechime la pensie tot ca la casa de pensie pitesti. Am facut din nou cerere in februarie anul asta si din nou casa de pensie nu am primit vechime deoarece nu am dovada platii la contributie. Mai pot da in judecata casa de pensie pitesti daca am o decizie definitiva? doresc sa angajez un avocat sa ma reprezinte. Am fost la o avocada si a zis ca nu se mai poate. Asa e?
după 1 ianuarie 1954 şi până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare şi vechime în muncă perioada practicii în producţie.