Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voinţă al părţilor şi se prevede în mod expres în contractul individual de muncă sau prin act adiţional la contractul individual de muncă existent.
Astfel, telemunca se agrează de ambele părți prin însuși Contractul individual de muncă/actul adițional la acesta. Printre altele, perioada şi/sau zilele în care telesalariatul îşi desfăşoară activitatea la un loc de muncă organizat de angajator trebuie să fie reglementate expres în cuprinsul Contractului/actului adițional.
Ca atare, în opinia mea, atâta vreme cât (1) telemunca se stabilește expres prin Contract/act adițional și (2) se prevede expres zilele/perioadele în care prezența fizică este obligatorie, în opinia mea, angajatorul nu vă poate obliga să veniți zilnic la muncă (dacă până acum regula era prezența fizică la muncă 8 zile/lună), fiind necesar acordul dumneavoastră expres pentru aceasta.
În plus, legea prevede expres că dacă salariatul refuză să presteze activitatea în regim de telemuncă, nu poate fi sancționat pentru acest motiv. În opinia mea, reversul medaliei este în egală măsură aplicabilă, adică nu puteți fi sancționat disciplinar pe motiv că nu doriți să modificați programul/zilele/numărul de zile în care prezența fizică la locul de muncă organizat de angajator este obligatorie.
1. Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate.
2. Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
3. Art. 118^1 C.,mun.
(1) La cerere, salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condițiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții.
(2) În situația în care ambii părinți sau reprezentați legali sunt salariați, cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă. În cazul în care părintele sau reprezentantul legal se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară.
(3) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, cu modificările și completările ulterioare, salariații care își desfășoară activitatea în condițiile prevăzute la alin. (1) au obligația să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuțiilor care le revin potrivit fișei postului.