Bună ziua! Ceea ce știți dvs cu 180 de zile este prevăzut doar pentru perioada urmăririi penale, cât timp dosarul se află la parchet. Într-adevăr se cumulează arestul preventiv cu arestul la domiciliu și împreună în cursul urmăririi penale nu pot depăși 180 de zile. Deci dacă UP se prelungește peste 180 de zile și inculpatul nu este trimis în judecata și a stat în arest preventiv și/sau la domiciliu 180 de zile, nu i se mai pot prelungi aceste măsuri.
ÎNSĂ etapa judecății este una diferită și aici arestul preventiv/la domiciliu se recalculează de la zero și durata totala (fond și apel cumulat) pentru arestul preventiv/arestul la domiciliu nu poate fi mai mare decât jumatatea maximului special prevăzut de lege pentru infracțiunea săvârșită și în niciun caz mai mare de 5 ani.
SPRE deosebire de faza UP, în cursul judecății arestul la domiciliu nu se cumulează cu arestul preventiv. Și pot fi dispuse fiecare pe durata lor maximă.
Legat de această durată maximă am spus ca pentru ambele nu se poate depăși jumatatea maximului special prevăzut de lege pentru infracțiunea comisă și în niciun caz 5 ani. Maximul special este pedeapsa maximă prevăzută de lege (de ex la omor avem de la 10-20 ani, 20 e maximul special, la furt avem de la furt avem 6 luni-3 ani, 3 este maximul special etc). Vedeți care e maximul special pentru infracțiunea comisă de dvs și împărțiți la 2. Rezultatul este egal cu perioada pe care o mai puteți sta în arest preventiv/la domiciliu până la judecarea definitiva a cauzei. Dacă Rezultatul depășește 5 ani reduceți la 5 ani.
Și repet, în faza de judecata nu se mai cumulează.
Deci luând exemplu infracțiunea de furt, cineva care a comis-o poate sta 180 de zile în arest preventiv și/sau la domiciliu în cursul UP, apoi odată trimis în judecata poate sta 1 an și 6 luni în arest preventiv și alt un an și 6 luni în arest la domiciliu.
Și da, teoretic vă poate da și control judiciar. Eu doar subliniam că acele 180 de zile nu se aplică în faza judecății și în această etapă se calculează diferit.
George eld a scris:
Bună ziua! Am o intrebare sunt arest am făcut 2 luni de arest preventiv și 4 luni arest la domiciliu până în prezent cum se calculează durata maximă de 180 zile până la expirare?Se calculează împreună?Mi sa dat o hotărâre dar am atacat cu apel la care am primit termen la 21.11.2024 iar cele 180 zile au expirat sunt chemat la verificarea măsuri preventive luna asta ce se poate întâmpla dacă se calculează și a expirat arestul preventiv?Poate să îmi dea control judiciar încă 3 luni până la apel sau mă trimite în pușcărie în preventiv iar până la rămânerea definitivă a hotărâri adică peste 3 luni ?