avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Suntem o familie, compusă din 2 persoane. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Suntem o familie, compusă din 2 persoane. Nu avem ...

Bună ziua!
Suntem o familie, compusă din 2 persoane. Nu avem mostenitori. În momentul plecării într-o altă lume a unuia dintre noi, ce se va intampla cu mica avutie?
Cel mai recent răspuns: dorumihalache , utilizator 19:35, 27 Iulie 2024
Dacă niciunul dintre dvs nu aveți rude de pana la gradul 4 inclusiv, la decesul unuia dintre dvs, va moșteni tot soțul supraviețuitor, iar după decesul acestuia, succesiunea e vacanta și o culege statul.
Puteți avea în vedere sa lăsați cuiva un testament sau sa încheiați un contract de întreținere cu cineva care va e apropiat.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2024
raluk0207, utilizator
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Consider că problema ar trebui tratată mai explicit. În urma evenimentului nefericit, soțul supraviețuitor va continua să fie proprietarul unei jumătăți din bunurile agonisite în timpul căsătoriei (jumătatea sa). Din bunurile defunctului (jumătatea lui de bunuri dobândite în timpul căsătoriei), soțul supraviețuitor va moșteni un sfert. Celelalte 3 sferturi din bunurile defunctului vor fi împărțite între ceilalți moștenitori legali: părinții defunctului, frații și surorile acestuia, verii primari ai acestuia. În cazul inexistenței a niciunui alt moștenitor legal, cele 3 sferturi din patrimoniul celui decedat vor revenii autorităților locale. Din acest motiv vă recomand să mergeți la un notar și să faceți fiecare un testament în favoarea celuilat. Astfel, în cazul unui eveniment nefericit, soțul supraviețuitor nu va mai fi deranjat nici de alți moștenitori (presupunând că nu există moștenitori rezervatari - în acest caz doar părinții defunctului) și nici de autorități. De asemenea, soțul supraviețuitor va avea un răgaz semnificativ pentru a se gândi la soarta tuturor bunurilor agonisite în căsnicie: se interesează de existența unor posibili moștenitori, lasă averea unei alte rude mai îndepărtate sau unei persoane care merită recunoștința, printr-un nou testament, sau lasă autoritățile locale să-și bată capul cu averea dumneavoastră.

Da, dezbaterea unei succesiuni apare rar în viață și când apare suntem marea majoritate bulversați de procedurile succesorale despre care nu avem cunoștințe aprofundate.

Aș fi vrut să vă ofer o consultație gratuită de o oră, însă demersurile mele de a obține statutul de consultant pe acest forum încă nu au fost soluționate. Asta până în luna septembrie când sper să-mi iau licența în drept

PFA Secretar notariat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din bunurile defunctului (jumătatea lui de bunuri dobândite în timpul căsătoriei), soțul supraviețuitor va moșteni un sfert. Celelalte 3 sferturi din bunurile defunctului vor fi împărțite între ceilalți moștenitori legali: părinții defunctului, frații și surorile acestuia, verii primari ai acestuia. În cazul inexistenței a niciunui alt moștenitor legal, cele 3 sferturi din patrimoniul celui decedat vor revenii autorităților locale.


Sunteți intr-o grava eroare.
Soțul supraviețuitor moștenește un sfert doar în concurs cu descendenții (copii, nepoți de la copii, strănepoți de la copii etc.)
În concurs cu frații și cu părinții defunctului, soțul moștenește 1/3.
În concurs numai cu frații sau numai cu părinții defunctului, soțul moștenește jumătate (1/2)
În concurs cu bunicii defunctului, cu unchii și mătușile și cu verii primari ai defunctului, soțul moștenește 3/4.
Dacă soțul decedat nu are niciun fel de ruda pana la gradul 4 inclusiv, întreaga moștenire o culege soțul supraviețuitor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iulie 2024
raluk0207, utilizator
Prin " nu avem mostenitori" , va referiti la faptul ca nu aveti copii? Mi-e greu de crezut ca niciunul nu aveti frati, veri, nepoți etc. Dacă exista rude , va puteți face reciproc testament. Dacă chiar nu aveți rude, veti fi singurul mostenitor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iulie 2024
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


dorumihalache a scris:

Consider că ...
Aș fi vrut să vă ofer o consultație gratuită de o oră, însă demersurile mele de a obține statutul de consultant pe acest forum încă nu au fost soluționate. Asta până în luna septembrie când sper să-mi iau licența în drept
PFA Secretar notariat.

Nu imi este clar ce consultatie se da la un secretariat notarial. Consultatiile le da notarul la notariat, nu secretarii. Iar cele sustinute de dv. cu privire la mostenire sunt eronate, vedeti solutia colegei raluk0207 pentru raspuns corect.
Va rog verificati legea si cand credeti ca o cunoasteti, altfel riscati sa induceti in eroare.

Alte discuții în legătură

Soț și soție, căsătoriți de peste 20 ani, fără copii. ... 123cor123 123cor123 Soț și soție, căsătoriți de peste 20 ani, fără copii. Soțul nu are alți frați, unic moștenitor al părinților si posesor al unei proprietăți ... (vezi toată discuția)
Cum se face impartirea? mihai alexandru mihai alexandru Daca intr-o familie formata din parinti si 2 copii moare unul din parinti ( mama,tata) cum se imparte partea defunctului ? Cat revine la (sot,sotie) si cat la ... (vezi toată discuția)
In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa au optat soții la căsătorie), soția deține proprietăți personale, doar ale ei, obținute ... (vezi toată discuția)