După relatări, dumneavoastră împreună cu celălalt nepot de soră faceți parte din categoria a II-a de moștenitori și, numai cu condiția că mătușa nu a avut copii, sunteți îndreptățiți la moștenire. În condițiile în care spuneți că au existat alți moștenitori care nu au relatat despre existența dumneavoastră, aceștia au fost probabil părinții defunctei sau bunicii și veri sau verișoare primare. În condițiile în care au fost părinții, sunteți amândoi îndreptățiți la o parte din moștenire, dacă au fost bunicii sau verii primari, sunteți îndreptățiți la întreaga moștenire.
Tot ce am subliniat aici sunt sub rezerva că nu a existat un testament.
Ar fi și problema perioadei de timp trecute de când ați aflat de decesul mătușii.
În ceea ce privește, acțiunea de anulare în instanță a Certificatului de moștenitor este perfect posibilă potrivit art. 1134 Cod civil. De asemenea, dacă nu vă regăsiți în nicio formă în Dosarul succesoral și nu ați fost citați, inclusiv prin presă sau afișare la Camera notarilor, vă aflați în situația unui caz de nulitate absolută, nulitate imprescriptibilă.
Aveți sigur nevoie de un avocat specializat în succesiuni pentru:
1. Obținerea în instanță a extinderii termenului de acceptare a moștenirii, unde trebuie să dovediți că nu ați avut cunoștință de decesul mătușii;
2. Promovarea în instanță a unui acțiuni de constatare a nulității Certificatului de moștenitor.
Dar, bineînțeles, luând în considerare masa succesorală, existența ei în proprietatea celorlați moștenitori, trebuie să cântăriți cu atenție efortul financiar și temporar al unei astfel de acțiuni.
PFA Secretar notariat
ParalelCuDreptul a scris:
Mama era decedata de 10 ani, matusa nu a avut copii, 2 nepoti de sora, eu fiind unul