avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune, declaratii false. Am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune, declaratii false. Am descoperit la arhive ...

Buna ziua. Pentru iesirea din indiviziune am descoperit la arhive existenta unui dosar succesoral din care eu am fost omis de catre ceilalti mostenitori desi defuncta matusa a fost sora mamei. Existenta mi-a fost stearsa prin declaratia falsa a unui martor si a tacerii celorlalti mostenitori. Prin urmare nu am fost citat, nu exist in dosarul succesoral. Dosarul fiind datat 1988 am inteles ca va cade sub incidenta Decretului 167/1958. In acest decret sint 2 articole, art 3 prescriptie si art 8 imbogatire fara temei. Care este aplicabil in aceasta situatie. Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2024
ParalelCuDreptul, utilizator
Cel mai recent răspuns: ParalelCuDreptul , utilizator 22:46, 28 Iulie 2024
Doar vreau să vă întreb dacă mama trăia la vremea respectivă și dacă printre moștenitorii mătușii nu s-au numărat copii sau nepoții acesteia ?

PFA Secretar notariat
Mama era decedata de 10 ani, matusa nu a avut copii, 2 nepoti de sora, eu fiind unul
După relatări, dumneavoastră împreună cu celălalt nepot de soră faceți parte din categoria a II-a de moștenitori și, numai cu condiția că mătușa nu a avut copii, sunteți îndreptățiți la moștenire. În condițiile în care spuneți că au existat alți moștenitori care nu au relatat despre existența dumneavoastră, aceștia au fost probabil părinții defunctei sau bunicii și veri sau verișoare primare. În condițiile în care au fost părinții, sunteți amândoi îndreptățiți la o parte din moștenire, dacă au fost bunicii sau verii primari, sunteți îndreptățiți la întreaga moștenire.
Tot ce am subliniat aici sunt sub rezerva că nu a existat un testament.
Ar fi și problema perioadei de timp trecute de când ați aflat de decesul mătușii.
În ceea ce privește, acțiunea de anulare în instanță a Certificatului de moștenitor este perfect posibilă potrivit art. 1134 Cod civil. De asemenea, dacă nu vă regăsiți în nicio formă în Dosarul succesoral și nu ați fost citați, inclusiv prin presă sau afișare la Camera notarilor, vă aflați în situația unui caz de nulitate absolută, nulitate imprescriptibilă.

Aveți sigur nevoie de un avocat specializat în succesiuni pentru:
1. Obținerea în instanță a extinderii termenului de acceptare a moștenirii, unde trebuie să dovediți că nu ați avut cunoștință de decesul mătușii;
2. Promovarea în instanță a unui acțiuni de constatare a nulității Certificatului de moștenitor.

Dar, bineînțeles, luând în considerare masa succesorală, existența ei în proprietatea celorlați moștenitori, trebuie să cântăriți cu atenție efortul financiar și temporar al unei astfel de acțiuni.

PFA Secretar notariat

ParalelCuDreptul a scris:

Mama era decedata de 10 ani, matusa nu a avut copii, 2 nepoti de sora, eu fiind unul

Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2024
dorumihalache, utilizator
Multumesc.

~ final discuție ~