avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art.198 C.pr.pen
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art.198 C.pr.pen

Salut!Am si eu o problema voi incepe spunund ca este vorba de prietenul meu care lucreaza ca bodyguard la o firma din Bucuresti.S-a intamplat in urma cu mai bine de o luna si ceva,cand dintr-o altercatie a lovit un individ care facea scandal,acolo se afla si politia si vazand incidentul i-a luat datele si astazi ne-am trezit cu aceasta citatie.Este chemat in calitate de faptuitor,in cauza privind dosarul penal nr......Mi scrie ca in caz de neprezentare se vor aplica sanctiunile prevazute in art.198 C.pr.pen si ca dk nu se prezinta i se va emite mandat de aducere.Va rog sa ma ajutati ca sa stiu despre ce este vorba si dk avem nevoie de un avocat.
Cel mai recent răspuns: Ana20o9 , utilizator 10:32, 7 Februarie 2010
Da, va trebuie un avocat si, cu siguranta, prietenul dvs. cunoaste problema, intrucat i s-a luat si o declaratie in acest sens.
Avocatul va ajuta prietenul in cunostinta de cauza, dupa studierea actelor aflate la dosar.
AMENDA JUDICIARA

Abateri judiciare
Art. 198. - Urmatoarele abateri savarsite in cursul procesului penal se sanctioneaza cu amenda judiciara de la 20.000 lei la 100.000 lei:*)
Alin. 1 al art. 198 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 45/1993; partea introductiva a alineatului este reprodusa astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 141/1996.

a) neindeplinirea sau indeplinirea gresita ori cu intarziere a lucrarilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum si a oricaror alte lucrari, daca prin acestea s-au provocat intarzieri in desfasurarea procesului penal;
b) neindeplinirea ori indeplinirea gresita a indatoririlor de inmanare ori de comunicare a citatiilor sau a celorlalte acte procedurale, precum si neexecutarea mandatelor de aducere;
c) *) lipsa nejustificata a martorului, expertului sau interpretului legal citat;
d) tergiversarea de catre expert sau interpret a indeplinirii insarcinarilor primite;
e) neindeplinirea de catre orice persoana a obligatiei de prezentare, la cererea organului de urmarire penala sau a instantei de judecata, a obiectelor ori inscrisurilor cerute de acestea, precum si neindeplinirea aceleiasi obligatii de catre conducatorul unitatii sau de cel insarcinat cu aducerea la indeplinire a acestei obligatii;
f) nerespectarea obligatiei de pastrare prevazuta in art. 109 alin. ultim;
g) neluarea de catre conducatorul unitatii in cadrul careia urmeaza a se efectua o expertiza, a masurilor necesare pentru efectuarea acesteia;
h) nerespectarea de catre oricare dintre partile si persoanele care asista la sedinta de judecata a masurilor luate de catre presedintele completului de judecata potrivit art. 298. Lipsa nejustificata a aparatorului, ales sau desemnat din oficiu, cand asistenta juridica a invinuitului sau inculpatului este obligatorie, potrivit legii, se sanctioneaza cu amenda judiciara de la 100.000 lei la 500.000 lei.**) Aplicarea amenzii judiciare nu inlatura raspunderea penala, in cazul in care fapta constituie infractiune.
Prietenul dvs are dosar penal, dar judecand dupa faptul ca a fost citat in calitate de "faptuitor" (nu de invinuit) dosarul se afla in faza actelor premergatoare. Cred ca cel mai bine ar fi sa isi angajeze un avocat care va analiza in concret situatia si il va asista in fata organelor de ancheta.

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Scuze,dar nu inteleg foarte bine,puteti sa-mi explicati mai bine?Va plati aceasta amenda indiferent cum va decurge procesul?Va ramane cu cazierul ´´murdar´´?Pt doamna Mira Vasilescu!
Vreau sa mai adaug ca nu i s-a luat nici un fel de declaratie. I s-au luat decat datele la locul faptei!

Alte discuții în legătură

Art.198cpp cata75 cata75 am un srl din2007 si am primit o citatie de la politie\" in calitate de faptuitor.ce poate insemna asta.daca poate sa-mi zica si mie cineva.va multumesc ... (vezi toată discuția)
Mi-a venit o citatie de la politie sa ma prezint la sectie. dercos dercos Ce inseamna art 198 C.P.P si Art. 176 alin 1,lit.e din C.C.P,si art. 171 alin.2 si 3 C.P.P? vreau raspunsuri detaliate va rog,sa le inteleg.multumesc. daca nu ... (vezi toată discuția)
Plangere penala cypriotu cypriotu Subiect: plangere penala Buna ziua.Anul trecut am luat un card de credit de la la alpha bank in valoare de 4000 de ron.imediat dupa asta am ramas fara servici ... (vezi toată discuția)