avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua. In data de 23/04/24 am avut un accident de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua. In data de 23/04/24 am avut un accident de muncă ...

Buna ziua. In data de 23/04/24 am avut un accident de muncă în care am rămas fără splină și rinichi. ITM ul m a considerat vinovat pe mine, iar firma de bună credință mi a oferit despăgubire pentru cele întâmplate
In data de 23/07/24 am inceput munca, și am înțeles că trebuie să primesc o anexă FIAM precum. Că am inceput munca, și să pot solicita despăgubiri și de la casa de pensii.
Acum va întreb oare. In cat timp se eliberează anexa FIAM, și din auzite, am înțeles că ITM ul la întoarcerea la munca îmi poate acorda amenzi. Cum și din ce cauza ?!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:43, 28 Iulie 2024
Daca v-ati intors la lucru, banuiesc ca evenimentul a fost cercetat de catre o comisie desemnata de angajator, iar dosarul de cercetare a fost doar avizat de ITM. Prin PV de cercetare, daca ati fost gasit raspunzator de producerea evenimentului, comisia de cercetare, cel mai probabil a propus sanctiuni administrative pentru dvs. prevazute in ROI al firmei. Daca ati fost sanctionat, angajatorul trebuia sa emita decizie de sanctionare si sa primiti un exemplar.
Solicitati angajatorului sa va dea un exemplar din PV de cercetare (aici gasiti responsabilitatile in producerea evenimentului si sanctiunile aplicate) avizat de ITM si un exemplar din formularul FIAM avizat de ITM. Aceste documente va sunt utile pentru o eventuala actiune in instanta.
In baza Legii nr. 346/ 2002 republicata privind asigurarea obligatorie pentru accidente de munca si boli profesionale beneficiati de prevederile,
-art.19 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de munca şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de munca;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de munca;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de munca şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de munca;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
ITM aplica amenzi contraventionale angajatorului nu lucratorilor. Angajatorul poate sanctiona lucratorul conform prevederilor din ROI al firmei.
Daca sunteti raspunzator de producerea AM si deja ati primit despagubiri de la firma, nu stiu la ce despagubiri va asteptati din partea CJP.

~ final discuție ~