avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Ne confruntăm cu următoarea problemă. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Ne confruntăm cu următoarea problemă. Tatăl decedat, ...

Bună ziua. Ne confruntăm cu următoarea problemă. Tatăl decedat, mama deține procura pentru contul lui.
Am anunțat banca despre decesul tatălui cu rugămintea ca acest cont să se stingă/inchida. Banca nu a făcut decât să blocheze și să îl pună pe inactiv. Înainte de aceasta am verificat contul în care nu mai sunt decât 9 lei, deci „gol“, mama apucând înainte pe baza procurii să îi ridice pensia.
Banca spune ca numai cu actul de succesiune poate inchide acest cont și i se pot da mamei și alte informații legate de cont (deși are procura).
Acum, noi am aflat și de la altă bancă ca se cere actul în calitate de moștenitor.
Ce este până la urmă corect?!? Ne poate obliga banca să dezbatem succesiunea pentru închiderea contului sau este de-ajuns acel act în calitate de moștenitor, cu care confirm același lucru, cum că accept moștenirea, fie bună sau fie rea?!?
De ce interesează banca ce avere/mostenire deține mama concret, dacă oricum prin certificatul în calitate de moștenitor ne asumam răspunderea și acceptăm moștenirea ?!?

Cunosc diferența dintre aceste două acte: actul de succesiune și actul în calitate de moștenitor/succesor.

Va multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2024
DAlina81, utilizator
Cel mai recent răspuns: DAlina81 , utilizator 15:09, 1 August 2024
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
În primul rand, procura mamei a încetat la decesul tatălui.
În al doilea rand, certificatul de calitate de moștenitor nu cuprinde bunurile, ci doar atesta calitatea de moștenitori.
Certificatul de moștenitor este act de proprietate pentru bunurile menționate în cuprinsul lui.
Ca să dispuneți de un bun (în speță de cont, în sensul de a-l lichida și inchide) trebuie sa fiți proprietarii acelui bun.
De aceea, trebuie sa dezbateti succesiunea pentru banii din cont (și pentru alte bunuri pe care le-a avut tatăl în proprietate, fie proprii, fie dobândite în timpul căsătoriei cu mama) si in baza certificatului de moștenitor sa închideți contul.
Suma exacta din cont se comunica notarului, după ce acesta solicita băncii prin adresa informații despre starea contului.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2024
raluk0207, utilizator
Intocmai cum spune @raluk0207 am patit si eu la moartea mamei. Procura poate fi data oricarei persoane prin consimtamintul titularului viu care merge la banca impreuna cu persoana in cauza. Dupa deces numai mostenitorii pot umbla la cont, acesta intrind in masa succesorala. Iar calitatea de mostenitor se dovedeste cu certificatul de mostenitor emis de notar in urma dezbaterii succesiunii. Succes!
Atunci la ce ajută în general actul în calitate de moștenitor ( la el se plătește numai o taxă fixă)? Ce putere are acest act?
Multumesc, dar nu prea am înțeles. :(
Deci sunt doua acte diferite: cel de calitate de moștenitor și cel de moștenitor
Ultima modificare: Joi, 1 August 2024
DAlina81, utilizator
Buna ziua,
" Certificatul de calitate de mostenitor" confera un drept de mostenire, adica cel de a participa la dezbaterea succesiunii. "Certificatul de mostenitor" ii confera un drept de proprietate asupra unei mosteniri !!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Certificatul de calitate de mostenitor face un pic mai mult de atât: permite substituirea în drepturile și obligațiile decedatului în procese în care acesta era parte, în legătură cu notificările formulate de decedat în baza Legii nr. 10/2001 sau a cererilor formulate în temeiul legilor fondului funciar etc. Așa că cel mai bine întrebați direct banca.

hhs a scris:

Buna ziua,
" Certificatul de calitate de mostenitor" confera un drept de mostenire, adica cel de a participa la dezbaterea succesiunii. "Certificatul de mostenitor" ii confera un drept de proprietate asupra unei mosteniri !!